
Takie właściwości zdrowotne ma dynia
Dynia to wspaniałe warzywo, źródło cennych witamin, minerałów, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wspomaga pracę wielu układów w naszym organizmie, jest dobra na urodę i odchudzanie.
Dynia jest nie tylko zdrowa, ale także smaczna i ma też walory ozdobne. Na co pomaga dynia? Jakie witaminy zawiera? Jakie właściwości odżywcze ma dynia? Zobacz w galerii.

Dynia na odchudzanie
Dynia jest niskokaloryczna - 100 g dyni to jedynie 34 kcal. Dzięki temu to warzywo świetnie się sprawdzają w diecie odchudzającej. Dynia jest także bogatym źródłem białka (1,3 g/100 g) oraz błonnika (2,8 g/100 g), który pozwala na dłużej zachować uczucie sytości, co jest dodatkowym walorem dla osób, które chcą stracić na wadze.

Dynia na urodę
Dynia (zwłaszcza ta pomarańczowa) to bogate źródło beta-karotenu, naturalnego barwnika. Karoten ma działanie odmładzające, poprawia napięcie skóry, redukuje zmarszczki, pobudza produkcję i odbudowę włókien kolagenowych, chroni skórę przed fotostarzeniem się.

Dynia to źródło witamin z grupy B
Witaminy z grupy B z kolei wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i odpornościowego.
Warto wybierać dynie dojrzałe i mocno pomarańczowe - takie warzywa zawierają najwięcej karotenu (on nadaje dyni barwę) oraz witamin z grupy B.