
Dynia na odporność
To warzywo zawiera mnóstwo wartościowych i niezbędnych dla prawidłowej pracy organizmu witamin i minerałów: witaminy antyoksydacyjne (A, C i E), witaminy z grupy B, wapń, magnez, selen, potas, cynk, kwas foliowy, niacynę.

Pestki dyni
Pestki dyni zawierają fitosterole i nienasycone kwasy tłuszczowe (to między innymi kwasy omega-6 i kwasy omega-3), które są niezbędne dla organizmu - chronią serce, zapobiegają zakrzepom, obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi, wspomagają pracę mózgu i układu nerwowego.
Pestki dyni to także świetne źródło cynku, który ma wpływ na stan skóry, włosów, paznokci, a także zapobiega powstawaniu zapalenia oraz przerostu prostaty.
Zdecydowanie warto włączyć pestki dyni do codziennej diety.

Olej z dyni
W oleju z dyni znajdziemy to wszystko, co w pestkach dyni. Czyli fitosterole (obniżają poziom cholesterolu), cenne nienasycone kwasy tłuszczowe, skwalen, kwasy fenolowe, tokoferole. Te składniki poprawiają pracę układu krwionośnego, nerwowego, działają antyoksydacyjnie (przeciwnowotworowo).

Dynia na nadciśnienie
Spożywanie dyni pomaga chronić układ krwionośny, pomaga też obniżyć wysokie ciśnienie tętnicze krwi, a także obniżyć stężenie cholesterolu całkowitego we krwi.