Dynia - dzięki swoim właściwościom prozdrowotnym - coraz częściej gości w naszych jadłospisach. Służy także do wykonywania jesiennych ozdób, lampionów i latarenek, na przykład podczas Halloween.
Dynia - jaka część jest jadalna? Czy to warzywo czy owoc?
Dynia jest owocem, nie warzywem. Ten owoc to właśnie jadalnąa część dyni. W dodatku jest to jagoda! Jagody dyni osiągają masę nawet do 200 kg. Owoce dyni olbrzymiej mogą w rekordowych przypadkach ważyć nawet ponad 1000 kg!
Odmiany i rodzaje dyni
Dynia występuje w wielu odmianach. Wystarczy późnym latem lub jesienią przejść się na targ, by zobaczyć dyniową różnorodność kształtów i kolorów. Są zwykłe, pomarańczowe dynie, są żółte, zielone, nakrapiane, białe, a do tego jedne mają cętki, inne są gładkie, jeszcze inne mają przedziwne narośle. Zwłaszcza dynie ozdobne królują, jeśli chodzi o fantazyjne kształty, bajeczne kolory. Takie dynie są świetną ozdobą domu, mieszkania, a także tarasu czy balkonu, zwłaszcza, że są twarde i odporne na warunki atmosferyczne.

Dynia olbrzymia – bardzo duża i okrągła, ma pomarańczową, zieloną lub żółtą skórkę. Jest dość miękka, łatwo się ją kroi. Świetnie się nadaje na placki i placuszki, zapiekanki, zupy. Odmianą dyni olbrzymiej jest znana dynia hokkaido.
Dynia zwyczajna – jest najbardziej rozpowszechniona. Do tego gatunku należą również patisony, cukinie i kabaczki.
Do najsmaczniejszych gatunków dyni należą:
- dynia piżmowa,
- dynia zwyczajna,
- dynia hokkaido,
- dynia makaronowa,
- dynia muszkatołowa.
Jaki rodzaj dyni jest najzdrowszy?
Eksperci od żywienia uważają, że najzdrowsza jest właśnie dynia hokkaido. Zawiera najwięcej składników odżywczych, między innymi ogromną dawkę witaminy A.
Na co dobra jest dynia?
Oprócz walorów smakowych i ozdobnych, dynia ma mnóstwo wartości odżywczych i prozdrowotnych. Na co pomaga dynia? Jakie witaminy zawiera? Jakie właściwości odżywcze ma dynia? Zobacz w galerii.
ZOBACZ TEŻ: Takie są skutki jedzenia bobu. To się dzieje z organizmem, gdy jemy bób
