
Co zrobić z dyni?
Z jadalnych dyń można przygotować na przykład zupy, soki, kompoty, ciasta albo placki. Od kilku lat są hitem sezonowych propozycji w restauracjach i domowych kuchniach.

Właściwości dyni, czyli jakie składniki i witaminy zawiera?
Dynia w swym składzie zawiera dużo witamin z grup: A, B1, B2, C, PP oraz składników mineralnych takich jak: żelazo, wapń, magnez, potas, kwasy tłuszczowe omega-3, fitosterole oraz 10-15% cukrów, 1-3% białka i 0,5-0,7% tłuszczu, wymienia Małopolski ODR.

Dynia potrzebuje sporo miejsca
Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w jednym ze swoich artykułów wyjaśnia, że dynia jest rośliną zielną, roczną, o silnie płożących się pędach. System korzeniowy jest płytki, dorastający do 25-30 cm, rozgałęziony. Łodygi i korzenie mogą się rozrastać w promieniu kilku metrów.

Wymagania uprawowe dyni
Lubi stanowiska słoneczne, z dala od przeciągów. Optymalna temperatura wzrostu roślin to 25°C, a powyżej 12°C nasiona kiełkują już po 6–8 dniach od siewu. Najlepiej rośnie na glebach średnio zwięzłych, o znacznej zawartości próchnicy, żyznych, przepuszczalnych i przewiewnych, szybko nagrzewających się, o odczynie obojętnym lub lekko kwaśnym (pH 6,0-7,2). Dynia źle znosi zacienienie i niedobór wody.