
Pumpkin spice latte jest popularne, gdy na zewnątrz robi się chłodniej. Jesień to idealna pora na dyniową kawę.
Duże znaczenie ma tu przyprawa korzenna, która posiada właściwości prozdrowotne - wzmacnia, działa przeciwzapalnie. Takie są przepisy na dyniowe latte. Zobacz w naszej galerii na kolejnych slajdach >>>

Dyniowe latte wg przepisu Anny Cestr
-----------------------------------------
Przyprawa do dyniowego latte - wystarczy na 4 porcje kawy
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki esencji waniliowej lub cukru waniliowego
Puree z dyni
Dynię obrać i usunąć nasiona
miąższ pokroić w kosteczkę, zalać wodą i gotować do miękkości
całość zblendować na jednolitą masę
Kawa dyniowa - składniki na jedną porcję
1 espresso (jeśli lubimy mocne, to razy 2)
150 ml mleka
2 łyżeczki syropu klonowego lub brązowego cukru
2 łyżki stołowe puree z dyni
1/2 - 2/3 łyżeczki przyprawy
Wykonanie
Zaparzyć espresso,
mleko podgrzać i spienić,
puree z dyni wymieszać z syropem klonowym lub cukrem brązowym i przyprawą, dodać 2 łyżki mocno spienionego mleka, dobrze wymieszać, przetrzeć przez sito i wlać do dużej szklanki
następnie wlewamy resztę mleka, zostawiając miejsce na espresso, które wlewamy cienkim strumieniem po boku szklanki
wierzch można posypać odrobiną cynamonu lub wcześniej udekorować bitą śmietaną.
Warto spróbować! Smakuje pysznie.

Jeśli nie mamy zbyt wiele czasu na pracę w kuchni:
Zamiast robić puree z dyni, można wybrać szybszą wersję i kupić pulpę dyniową w słoiczku dla niemowląt (Hipp, Bobo Vita lub inne)