Lokalne i regionalne produkty żywnościowe, wytwarzane z lokalnych surowców rolnych mogą przysłużyć się pobudzeniu turystyki i loklanej przedsiębiorczości. I to właśnie jest celem istnienia sieci. Województwo Kujawsko-Pomorskie jest regionem członkowskim Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego od stycznia 2012 roku.
- Kujawy i Pomorze to bogactwo przednich, wytworzonych z troską o jakość produktów spożywczych. Lista naszych wyrobów tradycyjnych jest długa, nie brakuje też wytwórców pielęgnujących kulinarną tradycję regionu, którzy z sukcesem promują kujawsko-pomorskie smaki – mówi marszałek Piotr Całbecki.
Biała czapka kucharska tzw. budyniówka z nożem i widelcem na błękitnym tle, wraz z opisem: „Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze” - to oznaczenie jest już coraz bardziej znane w regionie. Potwierdza, że wyróżnione nim produkty żywnościowe i potrawy charakteryzują się najwyższą jakością. "Wybierając tak oznakowane produkty, nabywamy żywność związaną z naszym regionem - wytworzoną z surowców pochodzących z regionu Kujaw i Pomorza, z zastosowaniem tradycyjnych receptur i metod", przekonuje Urząd Marszałkowski w Toruniu.
Do sieci należą małe i średnie firmy branży rolno-spożywczej - producenci i dystrybutorzy żywności, w tym gospodarstwa rolne, gospodarstwa agroturystyczne, przedsiębiorstwa rybackie, restauracje i inne punkty gastronomiczne oraz sprzedawcy hurtowi i detaliczni.
Firmy, które w ostatnim czasie uzyskały prawo do posługiwania się marką sieci regionalnej Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze:
- Dominik Raniszewski, Zajazd ,,Przy Kominku”, Wielki Głęboczek (powiat brodnicki),
- Ilona Zmudziejewska (wyroby cukiernicze), Koronowo (powiat bydgoski),
- Henryk Bartoszewicz, firma Bax-Pol, Cierpice (powiat toruński),
- BSM Group Sp. z o.o.-Sp.k., Toruń,
- Wiesław Janasiński, Winnica Przy Talerzyku, Topolno (powiat świecki),
- Mirosław Walczak, PPHU ,,Martina” w Żninie,
- Klinika Uzdrowiskowa ,,Pod Tężniami” im. Jana pawła II, Spółdzielnia Usług Medycznych, Ciechocinek (powiat aleksandrowski),
- PPHU Agromlecz Sp. z o.o., Lipno,
- Jacek i Tomasz Paul, Pasieka Rodzinna, Gniewkowo (powiat inowrocławski),
- PPHU Kwiecińscy Sp.j., Bożejewiczki (powiat żniński).
Regionalna sieć Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze liczy już 52 członków
Członkowie sieci mogą liczyć na wspracie promocyjne ze storny samorządu województwa. "Dzięki temu członkowie zyskują dodatkowe okazje do promocji swoich produktów poprzez wspólny udział w targach, wystawach i wielu imprezach promujących dobrą żywność z regionu".
Źródło: informacja prasowa