Spis treści
Właściwości bananów
Banany są jednym, z najczęściej kupowanych owoców. Są dostępne przez cały rok, niedrogie, łatwe do obrania, wygodne do jedzenia, dlatego też świetnie nadają się jako przekąska, do zabrania do pracy, szkoły czy na wyjazd. Banany zawierają enzymy, dużo witamin i są pożywne.
Co zawierają banany?
- dużą potas dawkęu (aż 360 mg w 100 g owocu),
- magnez, wapń, jod i fosfor
- witaminy C, B6, A, E i K
- mają 88-95 kcal na 100 gramów.
- zawierają sporo sporo cukru - 24 g na 100 g
- mają zaledwie 1 g białka na 100 g owocu
To można zrobić ze skórką od banana - lista
Cenne składniki znajdziemy nie tylko w miąższu, ale też w skórce, której nie jemy, ale możemy wykorzystać. Można ją wykorzystać między innymi do pielęgnacji skóry i włosów, czy do czyszczenia. Zresztą, zobacz w galerii jak wykorzystać skórkę banana.
Warto wiedzieć, że skórka banana nawilża, łagodzi, niweluje zmarszczki. Ma enzymy, które łagodzą, działają bakteriobójczo i przeciwgrzybiczo.

Wideo