
Takie są skuteczne sposoby, by tulipany zachowały dłużej świeżość
Wybierając tulipany, warto spojrzeć na ich pąki. Jeśli są mocno zamknięte, a łodygi schłodzone, można przypuszczać, że kwiaty postoją w wazonie ponad dwa tygodnie.

Ważny jest również kolor tulipanów. Kupując tulipany, lepiej unikać tych o czerwonych pąkach, a sięgać raczej po odmiany żółte, które stoją najdłużej.

Po przyniesieniu kwiatów do domu warto odpowiednio przyciąć łodygi bardzo ostrym nożem (nie nożyczkami!). Końcówki należy przyciąć około 3 cm pod kątem 45 stopni.
Łodygi tulipanów można też nakłuć szpilką, dzięki czemu kwiaty będą mogły pobierać dużo więcej wody. Przy kolejnej zmianie wody końcówki tulipanów należy znowu podciąć pod skosem o ok. 0,5 cm.

Tulipany wstawia się do letniej wody. Nie może być ona za ciepła ani za zimna. Wodę należy zmieniać co drugi dzień, dokładnie myjąc przy tym wazon. Jeśli doda się odżywkę do kwiatów ciętych, cukier lub miedziany pieniążek, wodę można wymieniać rzadziej, np. co 4 dni.