5 z 12

fot. unsplash.com
Tak uratujesz potrawę - za ostre - dodaj cytryny
Możesz też dodać trochę kwasku cytrynowego albo soku z cytryny. Kwaśne składniki neutralizują kapsaicynę, która odpowiada za ostrość wielu przypraw, np. pikantnej papryki.
6 z 12

fot. unsplash.com
Tak uratujesz potrawę - za ostre - dodaj składników
Aby złagodzić ostrość potrawy, dołóż więcej podstawowych składników, np. mięso i warzywa. Zrób to proporcjonalnie, żeby nie zaburzyć smaku. Inny sposób na złagodzenie ostrości, to dodanie wody do potrawy.
7 z 12

fot. unsplash.com
Tak uratujesz potrawę - za słone - dodaj ryż
Gdy potrawa jest za słona, dodaj do niej podczas gotowania woreczek z ryżem - ryż wchłonie nadmiar soli.
8 z 12

fot. unsplash.com
Tak uratujesz potrawę - za słone - dodaj chleb
Na przesoloną potrawę pomogą też suche skórki od chleba lub całą kromkę chleba - wchłoną sól. Możesz je dodać na przykład do gulaszu, sosu, a nawet do zupy - po prostu będzie bardziej gęsta.