Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dzięki tym trikom uratujesz potrawy w kuchni. Za słona lub za kwaśna zupa, czy za ostry sos?

Agnieszka Kasperek
Agnieszka Kasperek
Każdemu zdarzy się wsypać do dania zbyt dużo soli czy pieprzu. To jeszcze nie powód, by wyrzucać potrawę! Oto skuteczne domowe sposoby na uratowanie potrawy, gdy jest za słona, za ostra, za kwaśna, za słodka lub za pieprzna. Zobacz!
Każdemu zdarzy się wsypać do dania zbyt dużo soli czy pieprzu. To jeszcze nie powód, by wyrzucać potrawę! Oto skuteczne domowe sposoby na uratowanie potrawy, gdy jest za słona, za ostra, za kwaśna, za słodka lub za pieprzna. Zobacz! unsplash.com
Zdarza się, że gotujemy jakąś potrawę, a ona wychodzi za słona, za kwaśna, albo za ostra. Za chwilę chcesz podawać obiad, albo co gorsza, czekasz na gości, a tu - klops! Danie nie nadaje się do jedzenia. Czy w takiej sytuacji potrawa jest już nie do uratowania? Na szczęście nie! Mamy sprawdzone triki, jak łatwo uratować potrawę. Potrzebne składniki zwykle mamy w domu. Sprawdź i już więcej nie wyrzucaj jedzenia!

Nawet najbardziej wytrawnej kucharce zdarzy się czasem przesadzić z ilością soli czy pieprzu w potrawie. Szkoda wyrzucać jedzenia, zwłaszcza że jego przygotowanie wymagało czasu i pieniędzy. Można w łatwy sposób uratować danie, a potrzebne do tego składniki zwykle mamy w domu.

Sposobów na uratowanie dania jest wiele, na przykład gdy przesolisz zupę, możesz dodać do niej podczas gotowania ziemniaka lub pomidora - one wyciągną nadmiar soli. Ale są i inne sposoby, gdyż nie do każdej potrawy pasuje ziemniak czy pomidor.

Domowe sposoby na uratowanie dania

  • Makaron jest rozgotowany? Podsmaż go na patelni na odrobinie oleju - woda odparuje, a makaron stanie się bardziej chrupiący.
  • Rozgotowane warzywa? Zblenduj je i zrób zupę krem lub pyszny sos do makaronu.
  • Danie jest grudkowate? Zblenduj potrawę - na przykład sos, zupę - zyska dzięki temu kremową, aksamitną konsystencję.

Za słona zupa? Za kwaśny sos? Tak uratujesz potrawy w kuchni

Nie musisz już wyrzucać dania, do którego dodałaś zbyt dużo soli czy przypraw. Zobacz co zrobić, gdy danie jest: za słone, za kwaśne, za ostre, zbyt pieprzne, , czy za słodkie. W poniższej galerii zobacz triki na uratowanie potrawy.

ZOBACZ TEŻ:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska