Nawet najbardziej wytrawnej kucharce zdarzy się czasem przesadzić z ilością soli czy pieprzu w potrawie. Szkoda wyrzucać jedzenia, zwłaszcza że jego przygotowanie wymagało czasu i pieniędzy. Można w łatwy sposób uratować danie, a potrzebne do tego składniki zwykle mamy w domu.
Sposobów na uratowanie dania jest wiele, na przykład gdy przesolisz zupę, możesz dodać do niej podczas gotowania ziemniaka lub pomidora - one wyciągną nadmiar soli. Ale są i inne sposoby, gdyż nie do każdej potrawy pasuje ziemniak czy pomidor.
Domowe sposoby na uratowanie dania
- Makaron jest rozgotowany? Podsmaż go na patelni na odrobinie oleju - woda odparuje, a makaron stanie się bardziej chrupiący.
- Rozgotowane warzywa? Zblenduj je i zrób zupę krem lub pyszny sos do makaronu.
- Danie jest grudkowate? Zblenduj potrawę - na przykład sos, zupę - zyska dzięki temu kremową, aksamitną konsystencję.
Za słona zupa? Za kwaśny sos? Tak uratujesz potrawy w kuchni
Nie musisz już wyrzucać dania, do którego dodałaś zbyt dużo soli czy przypraw. Zobacz co zrobić, gdy danie jest: za słone, za kwaśne, za ostre, zbyt pieprzne, , czy za słodkie. W poniższej galerii zobacz triki na uratowanie potrawy.
ZOBACZ TEŻ:
- Takie są skutki jedzenia chleba. To się dzieje z organizmem, gdy jesz pieczywo
- Oto skutki jedzenia papryki. To się dzieje z organizmem, gdy jesz paprykę
- Takie są skutki jedzenia bobu. To się dzieje z organizmem, gdy jemy bób
- Takie imiona noszą najgorsze synowe. Te kobiety są złośliwe i nie szanują teściowej!
- Zamiokulkas ma żółte liście? Wypróbuj ten domowy nawóz za kilka złotych, a zamiokulkas będzie rósł w oczach
