1 z 12
Przewijaj galerię w dół

fot. unsplash.com
Każdemu zdarzy się wsypać do dania zbyt dużo soli czy pieprzu. To jeszcze nie powód, by wyrzucać potrawę! Oto skuteczne domowe sposoby na uratowanie potrawy, gdy jest za słona, za ostra, za kwaśna, za słodka lub za pieprzna. Zobacz!
2 z 12

fot. unsplash.com
Tak uratujesz potrawę - za słone - dodaj śmietany
Dobrym sposobem na zmniejszenie zasolenia potrawy jest dodanie do niej nabiału - śmietany, jogurtu. To dobry sposób zwłaszcza w przypadku zup, sosów, gulaszów.
3 z 12

fot. unsplash.com
Tak uratujesz potrawę - za słone - dodaj ziemniaka
Sól z potrawy wyciągnie także ziemniak - dodaj go podczas gotowania lub duszenia.
4 z 12

fot. unsplash.com
Tak uratujesz potrawę - za słodkie - dodaj octu
By uratować potrawę, która jest zbyt słodka, dodaj trochę kwasowości - octu lub soku z cytryny.