Warto zarezerwować czas na czwarty już Festiwal. Odbędzie się on 22 i 23 sierpnia w Grucznie koło Świecia.
To cykliczna impreza, promująca zdrową żywność, produkowaną tradycyjnymi metodami. Podczas Festiwalu swoje wyroby prezentują zarówno drobni wytwórcy lokalni, jak i komercyjni, rekomendowali przez międzynarodową organizację Slow Food, wspierającą produkcję żywności oryginalnej, niespotykanej w innych miejscach na świecie.
Festiwal to także miejsce dla pszczelarzy, którzy spotykają się w Grucznie w ramach Święta Miodu. Jest też Turniej Nalewek i rozmaite konkursy. W tym roku rywalizować będą ze sobą wytrawni kucharze z różnych stron świata.
Festiwal to także miejsce dla mieszkańców spoza granic Polski, zwykle ze Wschodu. W ubiegłym roku furorę robili Tatarzy. W tym swymi przysmakami częstować będą uchodźcy z Czeczenii, zamieszkali w Grupie koło Świecia.