W czwartek Wyższa Szkoła Humanistyczno-Ekonomiczna we Włocławku organizuje spotkanie poświęcone corocznemu świętu wina beaujolais nouveau. Tradycyjnie na całym świecie, a szczególnie we Francji, obchodzone jest ono zawsze w w trzeci czwartek listopada. 19 bm. w restauracji "Toskania" przy placu Wolności odbędzie się impreza pt. "Poznaj smak Francji, czyli święto wina beaujolais nouveau". (początek o godz. 18.00). Wieczór przy lampce młodego, czerwonego wina można też będzie spędzić w "Tradycji" oraz w restauracji "Victoria".
Święto wina beaujolais nouveau - Święto młodego francuskiego wina z regionu Beaujolais obchodzone rokrocznie na całym świecie w trzeci czwartek listopada. Choć zwyczaj picia młodego wina w regionie Beaujolais istniał od dawna, globalne święto związane z tym winem istnieje dopiero od 1985 roku. Co roku otwiera się wówczas tysiące butelek, aby cieszyć się owocowo-kwaskowym smakiem i lekkim aromatem.
Beaujolais to obszar winnic o szerokości ok 10km i długości 150km w południowo-wschodniej części Burgundi (centralna Francja) między Lyonem i Macon. Rocznie produkuje się tu ponad 1,2 miliona hektolitrów wina. Wszystkie wina produkowane są w tym regionie z jednego szczepu winogron: Gamay. Ze względu na zróżnicowany klimat wina z Beaujolais mają dość różny charakter, na północy produkuje się wina szlachetne, długo dojrzewające o własnej apelacji. Wina z centralnego rejonu są raczej średniej klasy (apelacja Beaujolais Villages). Na południu zaś, produkuje się tanie wina apelacji Beaujolais.
Wszystkie wina Beaujolais charakteryzują się bardzo lekkim, świeżym owocowym aromatem i jasnąfiołkową barwą. Pija się je się raczej do lekkich czerwonych mięs i serów. Należy je podawać schłodzone do 14-16 stopni co podkreśli ich owocowy bukiet.
www. halloween.friko.net