Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gęś nadziewana kaszą gryczaną

BOŻENNA SZYMAŃSKA
Gęś dobrze wymyć i osuszyć. Natrzeć majerankiem, solą i czosnkiem. Włożyć do lodówki na godzinę.
Gęś dobrze wymyć i osuszyć. Natrzeć majerankiem, solą i czosnkiem. Włożyć do lodówki na godzinę.
Tak samo można nadziać kurczaka, jeżeli nie mamy gęsi.

Przygotować:

gęś, sól, 3 - 4 ząbki czosnku, 2 łyżki majeranku. Nadzienie: szklanka kaszy gryczanej, podroby z gęsi lub 100 gram wątróbki kurzej, 2 cebule, 150 gram pieczarek lub leśnych suszonych grzybów, namoczonych i odcedzonych, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 jaja, 2 łyżki masła.

Gęś dobrze wymyć i osuszyć. Natrzeć majerankiem, solą i czosnkiem. Włożyć do lodówki na godzinę.

Przygotować farsz: ugotować na sypko kaszę, dodać drobno posiekane grzyby i cebulę uduszone na maśle. Podroby ugotować, posiekać i dodać do farszu. Dodać natkę pietruszki i żółtka. Wyrobić dokładnie, a na końcu połączyć z ubitymi bialkami. Nadziać farszem gęś, zaszyć i piec w gorącym piekarniku. Gdy gęś się zarumieni, zmniejszyć ogień i piec jeszcze ze dwie godziny, często polewając tłuszczem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska