Przygotować:
gęś, sól, 3 - 4 ząbki czosnku, 2 łyżki majeranku. Nadzienie: szklanka kaszy gryczanej, podroby z gęsi lub 100 gram wątróbki kurzej, 2 cebule, 150 gram pieczarek lub leśnych suszonych grzybów, namoczonych i odcedzonych, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 jaja, 2 łyżki masła.
Gęś dobrze wymyć i osuszyć. Natrzeć majerankiem, solą i czosnkiem. Włożyć do lodówki na godzinę.
Przygotować farsz: ugotować na sypko kaszę, dodać drobno posiekane grzyby i cebulę uduszone na maśle. Podroby ugotować, posiekać i dodać do farszu. Dodać natkę pietruszki i żółtka. Wyrobić dokładnie, a na końcu połączyć z ubitymi bialkami. Nadziać farszem gęś, zaszyć i piec w gorącym piekarniku. Gdy gęś się zarumieni, zmniejszyć ogień i piec jeszcze ze dwie godziny, często polewając tłuszczem.