Żurek wielkanocny: przepis na żurek Magdy Gessler i Ewy Wachowicz

OnlineZaktualizowano 
Ile gospodyń domowych, tyle przepisów na żurek. Który przepis jest najlepszy? Poznajcie przepis na żurek Magdy Gessler i Ewy Wachowicz. Pawel Miecznik
Żurek wielkanocny musi się znaleźć na świątecznym stole. Jak go przygotować? Czy konieczny jest zakwas na żurek? Przepis Magdy Gessler oraz receptura Ewy Wachowicz należą do najpopularniejszych przepisów na żurek, jakich szukają internauci w sieci. Poznajcie je!

Żurek wielkanocny

Żurek wielkanocny to prawdziwy król na wielkanocnym stole. Wiele gospodyń domowych nie wyobraża sobie bez niego świąt. W każdym domu przygotowuje się go nieco inaczej. Jedni robią żurek na wędzonce, inni - tylko na zakwasie. Jedno jest pewne: najlepszy żurek wielkanocny to taki, który pojawi się na świątecznym stole, przy którym usiądziemy z bliskimi.

Żurek Magdy Gessler. Przepis nie tylko na Wielkanoc [SPRAWDZONY PRZEPIS]

Najlepszy żurek: przepis Magdy Gessler

Jeśli nie macie sprawdzonego przepisu na żurek wielkanocny, na pewno zastanawiacie się, jaki będzie najlepszy żurek. Przepis na idealny żurek zależy od gospodyni. Internauci często szukają przepisu na żurek Magdy Gessler. Jak tę potrawę przygotowuje znana restauratorka? Jak przygotować zakwas na żurek według Magdy Gessler i ugotować prawdziwy żurek wielkanocny na wędzonce?

Zobacz także wideo: Przepis na żurek wielkanocny z kiszoną kapustą

źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

Aby przygotować żurek wielkanocny według przepisu Magdy Gessler będziemy potrzebować:

  • 350 g mąki razowej
  • 1 l wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 5 prawdziwków
  • 1 łyżka masła
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 250 ml śmietany
  • 4 jajka
  • 300 g białej kiełbasy
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • chrzan (opcjonalnie)

Jak żurek wielkanocny przygotowuje Magda Gessler? Bazą do przygotowania żurku wielkanocnego jest oczywiście zakwas. Trzeba pamiętać, by zacząć go przygotowywać co najmniej na kilka dni przed gotowaniem żurku. Jak przygotować zakwas na żurek według Magdy Gessler?

Zakwas na żurek Magdy Gessler

  • Do dużego garnka wsypać mąkę i zalać ją taką ilością wrzącej wody, aż masa będzie gładka.
  • Dolać pozostałą wodę.
  • Dodać 3 ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie.
  • Garnek przykryć i owiązać gazą.
  • Odstawić na 3 dni w ciepłe miejsce.
  • Po upływie 3 dni zakwas przerzedzić.

To może cię zainteresować

Gdy zakwas na żurek wielkanocny jest już gotowy, możemy się zabierać za przygotowanie zupy. Oto jak ugotować żurek wielkanocny Magdy Gessler krok po kroku:

  • Prawdziwki pokroić i podsmażyć na rozgrzanym maśle.
  • Zalać bulionem i gotować aż grzyby będą miękkie.
  • Dodać zakwas na żur, śmietanę, wyciśnięty ząbek czosnku oraz szczyptę majeranku.
  • Doprawić solą i pieprzem.
  • Opcjonalnie dodać chrzan do smaku.
  • Jajka ugotować na twardo.
  • Kiełbasę parzyć około 20 minut.
  • Jajka pokroić na ćwiartki, a kiełbasę w plasterki.
  • Żurek podawać z kiełbasą i jajkiem, posypać posiekaną natką pietruszki.

Tak przygotowany żurek wystarczy postawić na wielkanocnym stole i już można zbierać pochwały od gości.

Wielkanoc to także święconka. Jeśli nie wiecie, co powinno się znaleźć w wielkanocnym koszyczku, sprawdźcie koniecznie:

Co włożyć do koszyczka ze święconką? Sprawdźcie! [lista]

Najlepszy żurek: przepis Ewy Wachowicz

Z internautami swoim przepisem na najlepszy żurek wielkanocny podzieliła się także Ewa Wachowicz. Na stronie ewawachowicz.pl znaleźć można autorski przepis na żurek Ewy Wachowicz.

Do przygotowania żurku wielkanocnego będziemy potrzebować następujące składniki:

  • 6 - białych kiełbas
  • zakwas
  • 1 - cebula
  • 2 - ząbki czosnku
  • 1 łyżka - masła
  • 1 kapelusz - suszonego prawdziwka
  • liść laurowy
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka - majeranku
  • oliwa do smażenia
  • jajka przepiórcze
  • natka pietruszki

Jak przyrządzić żurek wielkanocny według Ewy Wachowicz?

Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle w wysokim garnku. Dodać posiekany czosnek i wszystko razem przesmażyć, uważając przy tym, by czosnek się nie zrumienił. Zalać wodą (1 ½ - 2 l). Dorzucić kapelusz suszonego prawdziwka, liść laurowy, kilka ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego oraz roztarty w dłoniach, suszony majeranek. Dodać białą kiełbasę, przykryć i zagotować.

Cały przepis na żurek wielkanocny Ewy Wachowicz znajdziecie na ewawachowicz.pl.

Wideo

Materiał oryginalny: Żurek wielkanocny: przepis na żurek Magdy Gessler i Ewy Wachowicz - Gazeta Pomorska

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 31

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
Z
Zurek

Sama jędza to straszny zakwas, tą babę powinno sie zdjac z anteny, widzac ja robi sie niesmacznie

Z
Zupa

Zurek tej jędzy nie nadaje sie do jedzenia

R
Rzempoliński

Najlepszy Żurek był w KRS, ale już się skończyl..

P
Pavlakof

Ani jednej ani drugiej nie polecam

G
Gość
, Szs:

Wielkanocny to jest barszcz bialy ze swieconka a nie zurek, to nie wigilia... Zal

Żal to jest Ciebie

A
Apostazy
, Gosia:

To nie żadna gesler to REBEKA BLUMSTEJN. NIECH ONA SWOICH NAUCZY GOTOWAĆ.

O kur...A prawie się nadziałem, dzięki

G
Gość
, Edyta:

Mili Państwo, na Kujawach zgodnie

z tradycją przygotowuje się żur. Zakwas robimy z mąki żytniej razowej, natomiast zakwas na barszcz biały robiony jest z mąki pszennej.

Życzę Wszystkim Wesołych Świąt!

, Gość:

Prawda !!!

No oczywiście,że z mąki żytniej😀

Również wesołych świąt życzę

G
Gość
, Edyta:

Mili Państwo, na Kujawach zgodnie

z tradycją przygotowuje się żur. Zakwas robimy z mąki żytniej razowej, natomiast zakwas na barszcz biały robiony jest z mąki pszennej.

Życzę Wszystkim Wesołych Świąt!

Prawda !!!

G
Gość
, Kinga:

jeżeli kogoś nie interesuje gotowanie, niech swoje plugawe komentarze udostępniają dla równych sobie.Skąd w Was tyle nienawiści? Przecież nie chcecie żeby Was tak komentowano po każdym wpisie.

Po to jest możliwość wyrażenia swojej opini aby ja wyrazic a jak Ci sie nie podoba nie musisz czytać.

G
Gość

Żurek Geslerowej jest jsk ona sama duży okrągły i po zjedzeniu nastepuje zgaga i niestraeność...

P
Piotr

Pani Magdo zur to zakwas zbóż i nic nie potrzeba do niego tylko wy czytacie

przepisy z internetu

P
Piotr

Zakwas to podstawa a wedzankato może być ale nie do zurku

G
Gość

Żurek robi się na zakwasie a nie na wedzace

K
Kinga

jeżeli kogoś nie interesuje gotowanie, niech swoje plugawe komentarze udostępniają dla równych sobie.Skąd w Was tyle nienawiści? Przecież nie chcecie żeby Was tak komentowano po każdym wpisie.

I
Iga

Większość tutaj komentujących to jakieś prymitywny. Jak można takim słownictwem wypowiadać się na publicznym forum. Przykre...

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3