Organizatorzy chcą przybliżyć mieszkańcom, a za pośrednictwem mediów również mieszkańcom innych regionów Polski, ideę odrodzenia tradycji obecności gęsiny na polskich stołach.
Podczas festynów ich uczestnicy będą mieli szansę zapoznać się z różnymi potrawami z gęsiny, spróbować ich za niewielką opłatą, a także zakupić inne produkty regionalne województwa kujawsko-pomorskiego. Poza tym zorganizowane zostaną liczne konkursy dotyczące gęsiny oraz akcje podnoszące umiejętności kulinarne mieszkańców regionu.
Gęś może rozwiązać wiele problemów! Tłuszcz lepiej działa na organizm niż oliwa z oliwek!
Festyny zorganizowane zostaną 11 listopada:
Bydgoszcz - Wyspa Młyńska od godz. 11.00 do 16.00
Toruń - Nowy Rynek od 11.00 do 16.00
Włocławek - dziedziniec przedstawicielstwa Urzędu Marszałkowskiego od 11.00 do 16.00
Rypin - skwer przy Rypińskim Centrum Promocji i Kultury od 11.00 do 16.00;
Inowrocław - Mątwy, ul. Poznańska 345 od 15.00 do 18.00
Grudziądz - cytadela od 12.00 do 15.00.
Gęgatum separatum
Różne stare tradycje wskrzesza się u nas ostatnio, ku pożytkowi ogółu - pisze na swoim blogu Waldemar Lewandowski, z-ca red. naczelnego w "Gazecie Pomorskiej .- Sławią producentów, ziemię, z które pochodzą i zmyślność ludu, który tradycje te kultywował. Podhalańskie oscypki, grecka feta, włoska mozarella, poznański rogal świętomarciński, czy strzeleckie powidła. Doroczne zarzynanie stad gęsich niby “z tej samej półki" - a jednak jakoś żenuje.
Całość czytaj tutaj
Udostępnij