https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

GIS ostrzega (18.11): Boczek Duński Wędzony. Czy masz ten produkt w domu?

Redakcja Strefy Biznesu
Wykrycie obecności bakterii Listeria monocytogenes w partii boczku wędzonego
Wykrycie obecności bakterii Listeria monocytogenes w partii boczku wędzonego Główny Inspektorat Sanitarny
Sprawdzamy regularnie ogłoszenia GIS. W poniedziałek, 18.11 pojawiło się nowe ostrzeżenie - Wykrycie obecności bakterii Listeria monocytogenes w partii boczku wędzonego. Dla bezpieczeństwa własnego oraz swoich bliskich zapoznaj się z jego treścią. GIS ostrzega zawsze przed stosowaniem określonych produktów lub ich partii, przeczytaj dokładnie zalecenia.

To powinno Cię zainteresować

Ostrzeżenie GIS 18.11: Boczek Duński Wędzony

W wyniku działań Inspekcji Weterynaryjnej stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes w określonej poniżej partii boczku wędzonego.
Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

  • Nazwa produktu: Boczek Duński Wędzony

  • Numer partii: 24305001
    Terminy przydatności do spożycia: 30.11.2024

Producent: Zakłady Mięsne "PEKPOL Ostrołęka" S.A., 07-410 Ostrołęka, Ławy, ul. Przemysłowa 31, weterynaryjny numer identyfikacyjny: 14150301.
Producent po otrzymaniu informacji o stwierdzeniu obecności Listeria monocytogenes w produkcie „Boczek Duński Wędzony” o numerze partii 24305001, niezwłocznie podjął działania zgodne z procedurami zakładowymi. Producent ustalił wszystkich odbiorców kwestionowanego produktu i poinformował ich o konieczności wycofania go z obrotu.
Organy Inspekcji Weterynaryjnej przeprowadziły kontrolę urzędową w zakładzie produkcyjnym i wydały stosowane zalecenia w zakresie bezpieczeństwa żywności. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofania partii z obrotu.
Nie należy spożywać produktu wskazanego w komunikacie. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.
Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Listeria monocytogenes zawarte są na stronie internetowej https://www.gov.pl/web/gis/listerioza pod hasłem „LISTERIOZA”.

Więcej szczegółów na temat ostrzeżenia GIS:
Wykrycie obecności bakterii Listeria monocytogenes w partii boczku wędzonego

Czym są ostrzeżenia GIS?

Główny Inspektorat Sanitarny to jednostka zajmująca się nadzorowaniem i kierowaniem działaniami mającymi na celu dobro i zdrowie publiczne obywateli. Zadaniem GIS-u jest m.in. informowanie o niebezpiecznych dla życia lub zdrowia produktach dostępnych w sprzedaży.

Ostrzeżenia GIS pojawiają się zawsze, gdy spożywanie lub stosowanie jakiegoś produktu może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia konsumentów. Warto dokładnie zapoznać się z treścią każdego ostrzeżenia, aby uniknąć przykrych konsekwencji.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Biznes

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓

Dane pochodzą ze stron Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

Sprawdź, co Ci się przyda
Okazje

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska