Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące: Stwierdzenie pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj.
Jajka skażone Salmonellą mogą stanowić potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Jak czytamy w nowym ostrzeżeniu GIS, spożycie wskazanych w ostrzeżeniu partii jaj, szczególnie na surowo, stanowi potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.
Te produkty zostały wycofane przez GIS. Na liście jest także...
Szczegóły dotyczące produktów:
Produkt – JAJA KURZE Jaja z chowu klatkowego 10 sztuk, klasa A, klasa wagowa M
Data minimalnej trwałości będąca jednocześnie numerem partii: 20.05.2019 (12)
Kod na skorupkach jaj: 3-PL14271307
![GIS ostrzega: kolejne jajka skażone Salmonellą trafiły do sklepów. Sprawdź! [NOWE OSTRZEŻENIE GIS]](https://d-pt.ppstatic.pl/k/r/1/62/43/5ce3079a8825b_p.jpg?1558382492)
![GIS ostrzega: kolejne jajka skażone Salmonellą trafiły do sklepów. Sprawdź! [NOWE OSTRZEŻENIE GIS]](https://d-pt.ppstatic.pl/k/r/1/e5/aa/5ce307969fbff_p.jpg?1558382489)
Producent – Ferma „Złote Jajko”, 09-213 Gozdowo, Bonisław 75
Zakład pakowania jaj – Ovos Sp. z o.o., ul. Borek 5, 09-320 Bieżuń, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 14375901
O wyniku badania Państwowa Inspekcja Sanitarna poinformowała:
- Powiatowego Lekarza Weterynarii w Sierpcu, właściwego ze względu na siedzibę producenta;
- Powiatowego Lekarza Weterynarii w Żurominie, właściwego ze względu na siedzibę zakładu pakowania jaj;
- „EUROCASH” Spółka Akcyjna, ul. Wiśniowa 11, 62-052 Komorniki, w której pobrano próbkę produktu. Spółka uruchomiła procedurę wycofania ww. produktu z obrotu handlowego. Komunikat o konieczności wycofania towaru z wadliwej partii został przekazany również klientom.
Jajka skażone Salmonellą mogą stanowić potencjalne zagrożenie dla zdrowia.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerze partii i kodzie na skorupce wskazanym w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.
Nie należy spożywać wskazanych w komunikacie partii produktów
Zasady ostrożności w obchodzeniu się z jajami znajdują się na stronie Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny. Według danych publikowanych przez Zakład Epidemiologii NIZP-PZH, w Polsce, od wielu lat pałeczki Salmonella spp. są najczęstszą przyczyną zakażeń przewodu pokarmowego pochodzenia bakteryjnego. Zachorowania przez nie wywołane najczęściej objawiają się jako nieżyt żołądkowo-jelitowy, charakteryzujący się biegunką, bólami brzucha i wymiotami. Do zakażeń dochodzi najczęściej drogą pokarmową, po spożyciu zanieczyszczonej żywności. Jaja mogą być jednym ze źródeł pałeczek Salmonella spp. W celu uniknięcia zachorowań wywołanych przez te chorobotwórcze bakterie należy pamiętać o kilku zasadach.
- Należy upewnić się, że skorupki jaja są czyste i nieuszkodzone.
- Jaja należy przechowywać w lodówce, w oryginalnym opakowaniu, zgodnie z terminem przydatności do spożycia umieszczonym na opakowaniu.
- Należy unikać, szczególnie przez osoby wrażliwe (dzieci, chorzy, osoby starsze), potraw zawierających surowe jaja, takich jak: sernik, tiramisu, majonez, sosy typu holenderskiego, kogel-mogel itp. Niosą one z sobą zwiększone ryzyko zachorowania.
- Gotując jaja należy pamiętać, by zarówno białko jak i żółtko były ścięte. Najlepiej, gdy jajecznica, jaja sadzone są również ścięte.
- Ręce kontaktujące się z surowymi jajami należy dokładnie umyć gorącą wodą z mydłem.
- Naczynia, wyposażenie oraz powierzchnie mające kontakt z surowymi jajami należy dokładnie umyć gorącą wodą z detergentami.
- Po rozbiciu jaj skorupki należy wyrzucić bezpośrednio do śmieci.
- Jaja i inne dania po przygotowaniu należy przekładać na powierzchnie lub naczynia, które nie miały kontaktu z surowymi jajami.
- Nie należy stosować tych samym talerzy czy sztućców, które miały kontakt z surowymi jajami. Ugotowane jaja, jajecznica, jajka smażone czy sadzone powinny być podawane bezpośrednio po przygotowaniu.
Główny Inspektorat Sanitarny zaleca, by nie spożywać wskazanych w komunikacie partii produktów.
"Ważywa" i "Żąkile" - błędy ortograficzne w sklepach, że ocz...
