Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące kiełbasy śląskiej.
Wykryto bakterie Listeria monocytogenes w jednej z pięciu próbek produktu badanych w ramach urzędowej kontroli Inspekcji Weterynaryjnej.
Listeria monocytogenes to gatunek względnie beztlenowej, wewnątrzkomórkowo żyjącej bakterii, która jest czynnikiem etiologicznym listeriozy. Jest jednym z najbardziej zjadliwych patogenów przenoszonych przez żywność (20 do 30 procent infekcji kończy się śmiercią).
Chodzi o kiełbasę śląską z szynki ekstra. Producent: Zakłady Mięsne „OLEWNIK-BIS” Sp. z o.o. Świerczynek 10A, 09-210 Drobin, weterynaryjny numer identyfikacyjny: 14190303. Oznaczenie partii produkcyjnej: 04128. Termin przydatności do spożycia: 15.07.2018
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli: Zakłady Mięsne „OLEWNIK-BIS” Sp. z o.o. rozpoczęły proces wycofywania kwestionowanej partii produktu. Proces ten jest nadzorowany przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Zgodnie z przepisami prawa żywnościowego Zakłady Mięsne „OLEWNIK-BIS” Sp. z o.o. poinformowały konsumentów o wycofaniu produktu i możliwości jego zwrotu do miejsca zakupu.
WAŻNE! Nie należy spożywać kiełbasy o numerze partii wskazanej w komunikacie, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.

Jak buduje się w Małopolsce? Powstają duże domy i ogrzewane ...
Z promocji częściej korzystają osoby zamożne/AIP