Gospodynie z kół gospodyń organizują przedświąteczne konkursy

jw
Tak pięknie przystrojony stół zachęca do biesiady
Tak pięknie przystrojony stół zachęca do biesiady archiwum
Wielkanoc to najbardziej tradycyjne polskie święto. Jest dobrą okazją na rodzinne spotkania przy posiłku, nie mniej uroczystym niż wigilijna wieczerza.

Niedzielne śniadanie powinno się odbywać przy stole nakrytym białym obrusem i udekorowanym w kolorowy sposób. Nie może na nim zabraknąć kolorowych pisanek, kurczaków lub baranka, który jest symbolem zmartwychwstania. Ważnym elementem są także świeże kwiaty i bazie, które nadadzą wiosennego klimatu.

Śniadanie rozpoczyna się od składania życzeń i dzielenia się jajkiem, które były święcone poprzedniego dnia. W wielu polskich domach istnieje przekonanie, że należy skosztować wszystkiego, co jest w koszyku, czyli chleba, soli, wędliny, chrzanu i jajka.

Jakie dania przygotować? Najlepiej tradycyjne i takie, które lubią domownicy. Na świątecznym stole powinny znaleźć się: żurek, biała kiełbasa, pieczone mięsa, a przede wszystkim jajka w różnej postaci i oczywiście ciasta.

Tuchola - wiadomości

Gospodynie z kół gospodyń organizują przedświąteczne konkursy, aby przypomnieć borowiackie potrawy. Najlepiej wiedzą jak zrobić pyszne przysmaki. - My staramy się wykorzystywać nasze produkty. Robimy kaczkę i dodajemy śliwiki cynamonki, które doskonale poprawiają smak. Do kruchych ciast wykorzystujemy banię borowiacką. Postne danie, smaczne i pasujące na każdą uroczystość, to grzybowniczki - opowiada Zenobia Majka szefowa gminnego KGW w Tucholi. - Dekoracje staramy się robić naturalne, wykorzystując wiklinę, siano i bukszpan. Od indywidualnego pomysłu zależy jak wygląda ostatecznie stroik, ale zazwyczaj są to piękne ozdoby.

Wiele gospodyń przygotowania do śniadania wielkanocnego rozpoczyna kilka dni wcześniej. A to dlatego, że tradycyjny żur albo barszcz wymaga użycia domowego zakwasu. W zależności od regionu, na stołach świątecznych podaje się żur z kiełbasą i jakiem lub barszcz czerwony.

Najpopularniejsze sposoby podawania jajek to: faszerowane, z majonezem lub różne pasty jajeczne. Także sałatki cieszą się dużą popularnością, a szczególnie jarzynowa. - Piekę chleb domowy - mówi Majka. - Ważne, to zrobić takie potrawy, które lubią domownicy. Ale i tak najważniejsza jest atmosfera.

Czytaj e-wydanie »

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3