Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Grillowanie wcale nie jest takie proste

(ib)
(fot. sxc.hu)
Sztuka nad ogniem, czyli kilka rad

Wiele lat temu murzyńscy niewolnicy wymyślili barbecue - amerykański odpowiednik dzisiejszego grilla.

Z czasem przyrządzanie potraw na ruszcie stawało się coraz popularniejsze. Dziś jest ono sposobem na spędzanie wolnego czasu w gronie znajomych i przyjaciół na świeżym powietrzu.
Grillowanie wcale nie jest tak proste, jak by się mogło niektórym wydawać. Przede wszystkim nie polega ono na pieczeniu na ogniu, który szybko zwęgla potrawy i pozbawia je smaku. Produkty przygotowane do grillowania można położyć na ruszcie dopiero, gdy ogień zgaśnie, a rozżarzone węgle pokryją się popiołem. Im grubsza warstwa popiołu, tym niższa temperatura żaru.

Jak piec?

Jeśli przyrządzane potrawy trzeba piec w wysokiej temperaturze (np. krwiste steki), to żar musi być całkowicie odkryty z popiołu. Natomiast potrawy, które wymagają dłuższego pieczenia, układa się nad węglami pokrytymi popiołem. Należy pamiętać, że im większe i grubsze kawałki grillujemy, tym niższa powinna być temperatura ich pieczenia. Na grillach bez przykrywy nie powinno się piec bardzo grupo pokrojonego mięsa, gdyż może się spalić z wierzchu, a w środku nadal będzie surowe. Przed pieczeniem dobrze jest posmarować kratkę grillową olejem lub oliwą.

Niepowtarzalny smak

Smak potrawom nadaje aromatyczny dym wydobywający się z żaru. Można go wzbogacić rzucając na węgle rozmaite zioła czy aromatyczne rośliny lub wiórki drewna. Suszone zioła lub wiórki należy wcześniej włożyć na około pół godziny do wody. Specyficzny smak można nadać potrawie również skrapiając ją w trakcie pieczenia piwem. Natomiast smak serwowanych potraw podkreślą specjalne sosy (dipy) i inne dodatki.
Trzeba również pamiętać o tym, że podczas pieczenia zarówno grill, jak i wszystkie mające z nim styczność przedmioty, są gorące. Dlatego warto zadbać o
odpowiednie akcesoria

Dla przykładu - szczypce pozwolą bez problemu obrócić potrawę na drugą stronę, pędzel do glazurowania na długiej rączce ułatwi prace z potrawami znajdującymi się na ruszcie. Niezbędnym elementem są również rękawice. Dużym ułatwieniem przy przewracaniu potraw są koszyczki do ryb i mięsa. Jeśli w trakcie pieczenia zapali się tłuszcz kapiący na węgle, płomień trzeba natychmiast ugasić, aby zapach spalenizny nie zepsuł smaku potrawy. Do tego najlepszy będzie spryskiwacz.
Poza tym są pewne potrawy, które wymagają specjalnych przyborów, takich jak na przykład aluminiowe tacki, zrobione tak, aby tłuszcz ściekał do rynienek, a nie na żar. Podczas grillowania na takich tackach aromatyczny dym dochodzi do potrawy przez specjalne otworki. Niektóre produkty można piec również w folii aluminiowej. Jednak, aby taka potrawa się nie rozgotowała w folię należy zawinąć tak, by zostawić otwór, przez który uchodzić będzie para.
Bardzo często na grillowym ruszcie przygotowuje się szaszłyki. Drewniane wykałaczki do ich pieczenia przed użyciem trzeba zamoczyć na pół godziny w wodzie, by się nie zapaliły w trakcie pieczenia.

Na koniec czyszczenie

I jeszcze jedna ważna rzecz: zawsze po użyciu grill należy porządnie wyczyścić. Ruszt najlepiej czyść, gdy jest ciepły. Najłatwiej usunąć wtedy z niego resztki potrwa.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska