Zorganizowano go w Zespół Szkół Centrum Kształcenia Praktycznego w Grubnie. W konkursie wzięli udział uczniowie kierunków hotelarsko-gastronomicznych. Tradycyjnie przygotowano dwanaście stołów, spośród których wybrano trzy najpiękniejsze.
- Skupiliśmy się na trzech kryteriach, które ocenialiśmy: pomysłowość - innowacja, estetyka wykonania oraz zgodność z tradycją - wymienia Andrzej Wojciechowski, nauczyciel przedmiotów zawodowych. - Można powiedzieć, że jest to taki praktyczny sprawdzian wiedzy i umiejętności.
Motywem przewodnim były dwa kolory: bordowy i złoty. - Postawiłyśmy na delikatność, skromność i oczywiście tradycję, którą symbolizuje sianko, opłatek oraz pierniki - mówią zwyciężczynie. Na stole znajduje się własnoręcznie przez nas zrobiony świerkowy stroik, same również składałyśmy serwetki. Do nakrycia stołu wykorzystałyśmy wiedzę oraz techniki poznane podczas lekcji. Jest to umiejętność bardzo przydatna, na pewno na różne uroczystości same będziemy nakrywały stoły w naszych domach. Nie spodziewałyśmy się, że wygramy. Jesteśmy zaskoczone i zadowolone.
Uczniowie nie tylko pięknie przystroili stoły, bardzo chętnie włączyli się również do konkursu na najładniejszy stroik. - Zrobili je wspólnie całymi klasami, niektóre przygotowały nawet po pięć stroików - mówi Sylwia Drążkowska -Murak, nauczyciel architektury krajobrazu. - Własnoręcznie wykonali też ozdoby choinkowe.
Wyniki konkursu
Najładniejsze nakrycie stołu:
1. kl. IV Technikum Hotelarskie,
2. kl. I Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego,
3. kl. III Technikum Hotelarskie
Najładniejszy stroik bożonarodzeniowy:
1. kl. II Zespołu Szkół Zawodowych (kucharz małej gastronomii),
2. kl. IV Technikum Żywienia,
3. kl. II Technikum Ekonomiczne i Spedycyjne