
Grzane wino nie tylko pysznie smakuje i rozgrzewa, ale może także leczyć. Grzane wino dostarcza organizmowi wiele znaczących – i zaskakujących – korzyści zdrowotnych. Wymieniamy je w naszej galerii.

GRZANE WINO SPOWALNIA PROCESY STARZENIA
"Starzeje się jak wino" - z pewnością większość słyszała takie powiedzenie. Okazuje się, że naprawdę może się tak zdarzyć, gdy spożywamy grzane wino. Jest to również poparte badaniami - naukowcy odkryli, że grzane wino zawiera resweratrol, związek polifenolowy, który pomaga spowolnić proces starzenia się organizmu.

GRZANE WINO POPRAWIA KONDYCJĘ SERCA
Jeśli wino jest bliskie twojemu sercu, wiedz, że jest ono rzeczywiście dobre dla serca. Badania wykazały, że spożywanie wina w umiarkowanych ilościach może okazać się dobrym źródłem przeciwutleniaczy, które mogą pomóc zmniejszyć stres sercowo-naczyniowy.
Co więcej, przyprawy takie jak cynamon czy imbir wiąże się z poprawą zdrowia układu krążenia.

GRZANE WINO MOŻE POMÓC ZŁAGODZIĆ ZAPARCIA
Jeśli do grzanego wina dodamy goździki (a naprawdę powinniśmy – jest to jeden z kluczowych składników tego trunku), zawarte w nich składniki aktywne mogą zwiększać ruchliwość jelit, a także poprawiać siłę trawienia poprzez zwiększenie wydzielania enzymów żołądkowo-jelitowych. Oznacza to po prostu, że pomoże złagodzić problemy z niestrawnością i zaparciami.