Właściwości grzanego wina
Grzane wino możemy przygotować poprzez podgrzanie wina czerwonego lub białego oraz dodanie do niego przypraw korzennych takich jak goździki, cynamon lub miód. Jest to napój już znany w średniowieczu, wtedy jednak był dostępny tylko dla szlachty. W okolicy świąt Bożego Narodzenia "grzaniec" jest tradycyjnie serwowany w krajach skandynawskich.
Przeczytaj także: Pomarańcze - oto skutki ich jedzenia. To dzieje się z nami, gdy jemy dużo pomarańczy
To dzieje się z organizmem, gdy pijesz grzane wino
W zależności od tego, z czego przygotowany został grzeniec, może on zawierać w sobie cenne składniki odżywcze, takie jak witamina C, A, E, flawonoidy i kwasy fenolowe, potas, magnez, kwas foliowy, tiaminę. Temeratura wina oraz zawarte w nim przyprawy korzenne doskonale rozgrzewają i wzmacniają odporność.
Jakie właściwości ma grzaniec? Co dzieje się z organizmem gdy pijemy grzane wino? Szczegóły w galerii:
