
GRZANE WINO MOŻE POPRAWIĆ PAMIĘĆ
Zawartość resweratrolu w winie jest korzystna także dla pamięci. Badani wykazały, że związek ten może chronić przed chorobą Alzheimera.

GRZANE WINO NA ZDROWE KOŚCI
Według badań kobiety, które spożywały około 11 gramów wina dziennie, zgłaszały lepszą gęstość mineralną kości w porównaniu do osób niepijących lub pijących więcej.
Kluczowy jest więc umiar w spożywaniu alkoholu.

GRZANE WINO MOŻE CHRONIĆ PRZED PRZEZIĘBIENAMI
W tym sezonie nie tylko cieszymy się ze zbliżających się świąt Bożego Narodzenia. Często również niestety się przeziębiamy i kichamy. Dobra wiadomość jest taka, że kieliszek grzanego wina na tydzień może powstrzymać pociąganie nosem. Wszystko dzięki bogatej zawartości przeciwutleniaczy, ponieważ właśnie one pomagają powstrzymać infekcje.
Badania wykazały również, że ryzyko zachorowania na przeziębienie zmniejszyło się o prawie 40%, gdy uczestnicy przez rok pili wino. Należy jednak pamiętać o zachowaniu umiaru, ponieważ spożywanie wina w nadmiarze może również osłabić układ odpornościowy.

GRZANE WINO MOŻE POMÓC OBNIŻYĆ POZIOM CHOLESTEROLU
To świetna wiadomość, ale zdolność do obniżania poziomu cholesterolu zależy od rodzaju czerwonego wina (lub soku z czerwonych winogron), które używamy.
Badania wykazały, że czerwone winogrona Tempranillo – używane do produkcji niektórych czerwonych win, takich jak Rioja – mogą faktycznie mieć znaczący wpływ na poziom cholesterolu.
Naukowcy odkryli, że u uczestników badania, którzy spożywali ten sam suplement winogronowy znajdujący się w czerwonym winie, poziom LDL (czyli tzw. "złego" cholesterolu) spadł.