
Grzane wino przy cukrzycy
Grzane wino może pomóc zneutralizować ryzyko cukrzycy. Badani wykazały, że wszelkiego rodzaju wina mogą obniżyć ryzyko zachorowania na cukrzycę o 13 proc. Jest jednak ważne ostrzeżenie. Osoby, które już chorują na cukrzycę, powinny zachować ostrożność podczas picia alkoholu. Glukagon (leczenie niskiego poziomu glukozy we krwi) nie zadziała, gdy alkohol jest w układzie krwionośnym. Warto również pamiętać, że grzane wino często może mieć wyższą zawartość cukru niż większość innych win.


WAŻNE! Pamiętaj, że mniej znaczy zdecydowanie więcej, jeśli chodzi o alkohol. Bądź mądry, pij odpowiedzialnie i unikaj spożywania więcej niż jedną szklankę grzanego wina dziennie. Nadmierne picie każdego alkoholu może siać spustoszenie w organizmie i w Twoim zdrowiu.