
Yartsa Gunbu
Koronę trufli białej w zakresie ceny skradł ostatnimi czasy grzyb nazywany himalajską viagrą. Jest to kordyceps chiński lub maczużnik chiński występujący głównie w Tybecie. Nazwa grzyba ma swoje korzenie w przekazach o jego cudownych właściwościach. Jeszcze w latach 70. kilogram grzyba kosztował 2-4 dolary. Dziś jego ceny zwalają z nóg.
Najbardziej zaskakujący jest sposób rozmnażania się kordycepsa. Grzyb pasożytuje na larwie ćmy, którą doprowadza do śmierci i mumifikuje jej ciało. Właśnie ze zmumifikowanego owada wyrasta owocnik.
Cena: pewne źródła podają kwotę 2 tys. dolarów za uncję, co przekłada się na 260 tys. złotych za kilogram. Gdzie indziej można znaleźć informację o cenie 18 tys. dolarów za kilogram, czyli w przeliczeniu niecałe 70 tys. złotych. Warto dodać, że 1 grzyb waży od 300 do 500 miligramów.
Występowanie: Himalaje, na wysokości pomiędzy 3000 i 5000 metrów n.p.m.

Pieprznik jadalny, czyli kurka
Ten dosyć pospolity w Polsce grzyb potrafi osiągać za granicą znaczące ceny. Przez serwis MoneyInc został nawet zaliczony do najdroższych grzybów świata.
Cena za kilogram w Polsce:15-30 zł
Cena na świecie: nawet 220 dolarów za funt, czyli 1800 złotych za kilogram
Występowanie: Poza Antarktydą występuje na wszystkich kontynentach, a także na wielu wyspach.

Borowik szlachetny, czyli Prawdziwek
Do najdroższych, czy też najbardziej pożądanych grzybów świata zaliczyć można Prawdziwki. Nie są łatwe w uprawie i nie występują wszędzie, więc czasami trudno je znaleźć. Znane z dużych kapeluszy, mają również mocne, grube łodygi. Dojrzałe mogą ważyć nawet do 2 kilogramów. Są niezwykle cenione w kuchni, szczególnie we włoskiej, gdzie nazywane są Porcini.
Cena w Polsce (za grzyby świeże):15-35 złotych za kilogram
Cena na świecie (za grzyby suszone i krojone):15 dolarów za kilogram
Występowanie: Europa, Ameryka Północna. Popularne w Polsce.