1 z 6
Przewijaj galerię w dół

fot. pixabay/zdjęcia ilustracyjne
Płomiennica zimowa
Gatunek grzybów z rodziny obrzękowcowatych. Grzyb jadalny: smaczny grzyb, nadaje się do zup i marynowania.
2 z 6

fot. pixabay/zdjęcia ilustracyjne
Boczniak
Świeżutkie i zawsze zdrowe (robaki ich nie lubią) grzyby możemy przynieść z zimowego spaceru po lesie.
3 z 6

fot. pixabay/zdjęcia ilustracyjne
Uszak bzowy
Spokrewniony jest z japońskim grzybem mun, czyli uszakiem gęstowłosym.
4 z 6

fot. pixabay/zdjęcia ilustracyjne
Gąski.
Późna jesień i początek zimy to sezon na gąski zielonki, jedne z najsmaczniejszych polskich grzybów.
Po ich zebraniu musimy bardzo dokładnie je umyć, bo gąski rosną najczęściej na piaskach i drobne ziarenka chętnie wchodzą między blaszki pod kapeluszem.
To jeden z najsmaczniejszych grzybów.