Grzyby to jeden z ulubionych dodatków do potraw. Lista jadalnych grzybów jest bardzo długa. Grzyby jadalne niejednokrotnie łatwo jest pomylić z bardzo podobnymi grzybami niejadalnymi lub wręcz trującymi (często śmiertelnie!), toteż należy się nauczyć dobrze je rozpoznawać, w czym pomocne są liczne opracowania wydawane w formie atlasów.
Pamiętajcie, aby zbierać grzyby, które znamy! I których jesteśmy pewni.
Zaleca się zbieranie grzybów z rurkami, gdyż nie ma wśród nich grzybów śmiertelnie trujących. Mogą one spowodować co najwyżej zaburzenia pokarmowe.
Potrawy przyrządzane z wykorzystaniem grzybów jadalnych:
- zupa grzybowa
- sos grzybowy
- sałatka grzybowa
- grzyby marynowane
- grzyby kiszone
- uszka
- krokiety grzybowe
- pierogi.
Grzyby, które można zbierać nawet zimą
Zobaczcie jakie grzyby można zbierać nawet zimą. Szczegóły w galerii poniżej:

Wideo