1 z 10
Przewijaj galerię w dół
Grzyby łatwo chłoną obce zapachy, dlatego należy je...
fot. Piotr Krzyżanowski

Grzyby łatwo chłoną obce zapachy, dlatego należy je przechowywać z dala od intensywnie pachnących produktów. Na kolejnych slajdach zobaczcie najważniejsze zasady przechowywania grzybów.

2 z 10
Świeżo zebrane grzyby są produktem łatwo psującym się,...
fot. MARCIN OSMAN

Przechowywanie świeżych grzybów

Świeżo zebrane grzyby są produktem łatwo psującym się, dlatego nie powinno się ich przechowywać w temperaturze pokojowej dłużej niż 2-3 godziny. Aby zachować ich świeżość, należy podjąć odpowiednie kroki:

  • Czyszczenie: Przed przechowywaniem grzyby należy oczyścić szmatką lub szczoteczką z gleby, liści i igliwia, ale nie myć ich, ponieważ nadmiar wilgoci może przyspieszyć psucie.

  • Chłodne przechowywanie: Obrane grzyby można przechowywać w lodówce, w temperaturze od 0 do 5℃ przez maksymalnie 2-3 dni (zależy od gatunku). Ważne jest, aby nie zamykać pojemnika szczelnie, aby zapobiec gromadzeniu się wilgoci, co mogłoby przyspieszyć ich psucie.

  • Przechowywanie w soli: W celu przedłużenia świeżości grzybów można zasypać je solą. W ten sposób świeże grzyby można przechowywać do 7-9 dni.

3 z 10
Dlatego przechowujemy je ciemnym i chłodnym miejscu....
fot. Magda Habel

Uwaga! Grzyby lubią ciemność!

Dlatego przechowujemy je ciemnym i chłodnym miejscu. Idealnie nadają się do tego lodówka, piwnica lub strych. Upewnij się, że grzyby nie są wystawione na bezpośrednie działanie promieni słonecznych.

4 z 10
Mrożenie to jedna z najwygodniejszych metod przechowywania...
fot. Piotr Krzyżanowski

Mrożenie grzybów – najlepszy sposób na długie przechowywanie

Mrożenie to jedna z najwygodniejszych metod przechowywania grzybów, która pozwala zachować ich smak nawet przez rok. Oto kilka praktycznych wskazówek:/

  • Jakie grzyby można mrozić na surowo: Najlepiej mrozić borowiki, koźlarze i maślaki. Należy wybierać młode i zdrowe okazy.

  • Przygotowanie do mrożenia: Grzyby należy oczyścić, w ostateczności (!) szybko przepłukać zimną wodą (aby nie wchłonęły zbyt dużo płynu), a następnie osuszyć na ręczniku papierowym. Większe grzyby warto pokroić na mniejsze kawałki.

  • Zamrażanie w porcjach: Grzyby układa się na tacy w jednej warstwie i zamraża przez 8-12 godzin. Następnie przekłada się je do woreczków lub pojemników do zamrażania.

Pozostało jeszcze 5 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Parkrun Toruń 454. Sport, uśmiechy i piękne kwietniowe słońce - zobaczcie zdjęcia!

Parkrun Toruń 454. Sport, uśmiechy i piękne kwietniowe słońce - zobaczcie zdjęcia!

Kierowca zasnął, auto dachowało. Groźne nocne zdarzenie w Nekli

Kierowca zasnął, auto dachowało. Groźne nocne zdarzenie w Nekli

Kolejny fenomenalny mecz GKM Grudziądz. Zwycięstwo i fotel lidera PGE Ekstraligi!

Kolejny fenomenalny mecz GKM Grudziądz. Zwycięstwo i fotel lidera PGE Ekstraligi!

Zobacz również

Parkrun Toruń 454. Sport, uśmiechy i piękne kwietniowe słońce - zobaczcie zdjęcia!

Parkrun Toruń 454. Sport, uśmiechy i piękne kwietniowe słońce - zobaczcie zdjęcia!

Aktywny wypoczynek na początek weekendu. Parkrun Bydgoszcz - mamy zdjęcia z 26.04

Aktywny wypoczynek na początek weekendu. Parkrun Bydgoszcz - mamy zdjęcia z 26.04