
Jak długo można przechowywać mrożone grzyby?
To zależy od temperatury:
W -18…-24 stopniach - do roku,
W -14…-18 stopniach - do 6 miesięcy,
W -12…-14 stopniach - do 4 miesięcy.

Suszenie grzybów – sposób na intensywny smak przez cały rok
Suszenie to doskonała metoda na przechowywanie grzybów,. Warto suszyć borowiki, podgrzybki, ale również kurki, a nawet pieczarki. Suszenie można przeprowadzić na kilka sposobów:
Suszenie na powietrzu: Grzyby można rozłożyć na tacy w dobrze wentylowanym miejscu lub nawlec na nitkę i powiesić do wyschnięcia. Należy jednak unikać wilgotnych miejsc, aby zapobiec pleśnieniu.
Suszenie w piekarniku: Grzyby należy rozłożyć na blasze i suszyć w temperaturze około 40-50 stopni przez kilka godzin, regularnie je przewracając. Uwaga! Drzwi do piekarnika należy lekko uchylić, żeby uchodzić mogła z niego para.
Przechowywanie: Wysuszone grzyby powinny być przechowywane w szczelnych pojemnikach, z dala od produktów o intensywnym zapachu, takich jak czosnek czy cebula.

Uwaga! Do szczelnych pojemników wkładamy grzyby dopiero wtedy, gdy są wysuszone "na wiór" (tak, aby "strzelały" przy łamaniu).
Przed użyciem suszonych grzybów do gotowania zaleca się namoczenie ich w wodzie na 12 godzin.

Marynowanie i solenie grzybów
Grzyby można również przechowywać dzięki marynowaniu i soleniu. Marynata z octem chroni przed rozwojem bakterii, co czyni ten sposób przechowywania bezpieczniejszym niż solenie.
Marynowanie grzybów: Grzyby zanurza się w marynacie z dodatkiem octu i przypraw. Przechowywane w słoikach, mogą zachować swoją jakość do roku.
Solenie grzybów: Dusimy grzyby z solą, aż będą prawie miękkie. Następnie grzyby wkładamy do słoików i wlewamy do nich bulion - maksymalnie dwa centymetry poniżej krawędzi słoika!
Najbardziej sprawdzona metoda sterylizacji wygląda następująco: słoiki zamykamy i sterylizuje w temperaturze 90 stopni przez 1 do 1,5 godziny (w zależności od ich wielkości). Po 2-3 dniach powtarzamy sterylizację, ale tym razem 30 minut w temperaturze 100 stopni