5 z 10
To zależy od temperatury:W -18…-24 stopniach - do roku,W...
fot. Agnieszka Nigbor-Chmura

Jak długo można przechowywać mrożone grzyby?

To zależy od temperatury:

  • W -18…-24 stopniach - do roku,

  • W -14…-18 stopniach - do 6 miesięcy,

  • W -12…-14 stopniach - do 4 miesięcy.

6 z 10
Suszenie to doskonała metoda na przechowywanie grzybów,....

Suszenie grzybów – sposób na intensywny smak przez cały rok

Suszenie to doskonała metoda na przechowywanie grzybów,. Warto suszyć borowiki, podgrzybki, ale również kurki, a nawet pieczarki. Suszenie można przeprowadzić na kilka sposobów:

  • Suszenie na powietrzu: Grzyby można rozłożyć na tacy w dobrze wentylowanym miejscu lub nawlec na nitkę i powiesić do wyschnięcia. Należy jednak unikać wilgotnych miejsc, aby zapobiec pleśnieniu.

  • Suszenie w piekarniku: Grzyby należy rozłożyć na blasze i suszyć w temperaturze około 40-50 stopni przez kilka godzin, regularnie je przewracając. Uwaga! Drzwi do piekarnika należy lekko uchylić, żeby uchodzić mogła z niego para.

  • Przechowywanie: Wysuszone grzyby powinny być przechowywane w szczelnych pojemnikach, z dala od produktów o intensywnym zapachu, takich jak czosnek czy cebula.

7 z 10
Uwaga! Do szczelnych pojemników wkładamy grzyby dopiero...

Uwaga! Do szczelnych pojemników wkładamy grzyby dopiero wtedy, gdy są wysuszone "na wiór" (tak, aby "strzelały" przy łamaniu).

Przed użyciem suszonych grzybów do gotowania zaleca się namoczenie ich w wodzie na 12 godzin

8 z 10
Grzyby można również przechowywać dzięki marynowaniu i...

Marynowanie i solenie grzybów

Grzyby można również przechowywać dzięki marynowaniu i soleniu. Marynata z octem chroni przed rozwojem bakterii, co czyni ten sposób przechowywania bezpieczniejszym niż solenie.

  • Marynowanie grzybów: Grzyby zanurza się w marynacie z dodatkiem octu i przypraw. Przechowywane w słoikach, mogą zachować swoją jakość do roku.

  • Solenie grzybów: Dusimy grzyby z solą, aż będą prawie miękkie. Następnie grzyby wkładamy do słoików i wlewamy do nich bulion - maksymalnie dwa centymetry poniżej krawędzi słoika!

Najbardziej sprawdzona metoda sterylizacji wygląda następująco: słoiki zamykamy i sterylizuje w temperaturze 90 stopni przez 1 do 1,5 godziny (w zależności od ich wielkości). Po 2-3 dniach powtarzamy sterylizację, ale tym razem 30 minut w temperaturze 100 stopni

Pozostało jeszcze 1 zdjęcie.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Jury konkursu: Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów doceniło swojskie smaki

Jury konkursu: Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów doceniło swojskie smaki

W Chełmnie znowu rządzą rycerze! Tak wygląda Turniej Rycerski 2025 w Chełmnie

W Chełmnie znowu rządzą rycerze! Tak wygląda Turniej Rycerski 2025 w Chełmnie

Rektorka Uniwersytetu Ekonomicznego: "Współpraca z biznesem jest kluczowa dla nauki"

Rektorka Uniwersytetu Ekonomicznego: "Współpraca z biznesem jest kluczowa dla nauki"

Zobacz również

Auto zatrzymało się do góry kołami! Groźnie wyglądający wypadek niedaleko Grudziądza

Auto zatrzymało się do góry kołami! Groźnie wyglądający wypadek niedaleko Grudziądza

Jury konkursu: Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów doceniło swojskie smaki

Jury konkursu: Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów doceniło swojskie smaki