9 z 10
Mrożenie: borowiki, koźlarze, maślaki.Suszenie: borowiki,...
fot. Sandra Szymańska

Jakie grzyby najlepiej nadają się do każdej z metod przechowywania?

  • Mrożenie: borowiki, koźlarze, maślaki.

  • Suszenie: borowiki, podgrzybki, kurki, pieczarki.

  • Marynowanie: pieczarki, opieńki, rydze.

  • Solenie: kurki, opieńki, mleczaje.

Optymalne warunki przechowywania grzybów

Aby grzyby zachowały swoje walory, ważne jest, aby zapewnić im odpowiednie warunki przechowywania:

  • Temperatura: 0-5℃ dla świeżych grzybów, -18℃ dla mrożonych.

  • Wilgotność: Suszone grzyby najlepiej przechowywać w suchym miejscu o wilgotności poniżej 60%.

  • Unikanie zapachów: Grzyby łatwo chłoną obce zapachy, dlatego należy je przechowywać z dala od intensywnie pachnących produktów.

Odpowiednie przechowywanie grzybów zapewni możliwość cieszenia się nimi przez cały rok, zachowując ich naturalny smak, aromat i wartości odżywcze.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

AI nie jest zarezerwowane tylko dla wielkich korporacji. Każdy może z niej korzystać

AI nie jest zarezerwowane tylko dla wielkich korporacji. Każdy może z niej korzystać

Wyniki meczów 25. kolejki 5. ligi kujawsko-pomorskiej. Sezon 2024/25 [17-18 maja]

Wyniki meczów 25. kolejki 5. ligi kujawsko-pomorskiej. Sezon 2024/25 [17-18 maja]

Polecamy

Rektorka Uniwersytetu Ekonomicznego: "Współpraca z biznesem jest kluczowa dla nauki"

Rektorka Uniwersytetu Ekonomicznego: "Współpraca z biznesem jest kluczowa dla nauki"

Seniorzy bawili się na "Familiadzie" w Domu Pomocy Społecznej w Grudziądzu

Seniorzy bawili się na "Familiadzie" w Domu Pomocy Społecznej w Grudziądzu

Tyle zostanie na koncie z Czternastej Emerytury. Świadczenie nie tylko dla seniorów

Tyle zostanie na koncie z Czternastej Emerytury. Świadczenie nie tylko dla seniorów