9 z 10
Mrożenie: borowiki, koźlarze, maślaki.Suszenie: borowiki,...
fot. Sandra Szymańska

Jakie grzyby najlepiej nadają się do każdej z metod przechowywania?

  • Mrożenie: borowiki, koźlarze, maślaki.

  • Suszenie: borowiki, podgrzybki, kurki, pieczarki.

  • Marynowanie: pieczarki, opieńki, rydze.

  • Solenie: kurki, opieńki, mleczaje.

Optymalne warunki przechowywania grzybów

Aby grzyby zachowały swoje walory, ważne jest, aby zapewnić im odpowiednie warunki przechowywania:

  • Temperatura: 0-5℃ dla świeżych grzybów, -18℃ dla mrożonych.

  • Wilgotność: Suszone grzyby najlepiej przechowywać w suchym miejscu o wilgotności poniżej 60%.

  • Unikanie zapachów: Grzyby łatwo chłoną obce zapachy, dlatego należy je przechowywać z dala od intensywnie pachnących produktów.

Odpowiednie przechowywanie grzybów zapewni możliwość cieszenia się nimi przez cały rok, zachowując ich naturalny smak, aromat i wartości odżywcze.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Wręczenie świadectw maturzystom z IV Liceum Ogólnokształcącego  w Grudziądzu

Wręczenie świadectw maturzystom z IV Liceum Ogólnokształcącego w Grudziądzu

Tak wyglądają synowie Klaudii El Dursi. Gwiazda spodziewa się trzeciego dziecka

Tak wyglądają synowie Klaudii El Dursi. Gwiazda spodziewa się trzeciego dziecka

Polecamy

Emerytury w maju 2025 - tabela wyliczeń netto. Takie pieniądze wypłaci seniorom ZUS

Emerytury w maju 2025 - tabela wyliczeń netto. Takie pieniądze wypłaci seniorom ZUS

Wręczenie świadectw maturzystom z IV Liceum Ogólnokształcącego  w Grudziądzu

Wręczenie świadectw maturzystom z IV Liceum Ogólnokształcącego w Grudziądzu

Grudziądzcy Flisacy mają niezwykłe życiorysy. Promocja książki Aleksandry Pasis

Grudziądzcy Flisacy mają niezwykłe życiorysy. Promocja książki Aleksandry Pasis