
Kto nie powinien pić herbaty?
Kofeina (teina) zawarta w herbacie może wywoływać u niektórych osób uczucie niepokoju, lęku i rozdrażnienia, problemy z zaśnięciem, ból głowy.
Nadmiar teiny może powodować uzależnienie.
Zobacz, na co jeszcze szkodzi herbata pita w nadmiernych ilościach ►

Herbata a nadmiar glinu i fluoru
U osób pijących duże ilości herbaty może dojść do zbyt wysokiego poziomu fluoru oraz glinu w organizmie. Uwalnianie glinu z liści herbaty rośnie wraz ze spadkiem pH herbaty (np. po dodaniu soku z cytryny).
Nadmiar glinu może odkładać się w narządach (np. płucach, mózgu) i być przyczyną pylicy aluminiowej oraz chorób neurodegeneracyjnych.
Nadmiar fluoru natomiast może zaburzać pracę mózgu, a także układu mięśniowego oraz rozrodczego, zwiększając ryzyko bezpłodności i poronień.

Herbata a układ pokarmowy
Taniny zawarte w herbacie mogą ograniczać przyswajania żelaza z posiłków. Osobom mającym problem z poziomem żelaza i jego przyswajalnością odradza się popijanie herbatą posiłków oraz picie jej bezpośrednio po jedzeniu.
Tanina, zwłaszcza w nadmiarze, może powodować nudności oraz ból żołądka.
Kofeina może także zwiększać dolegliwości u osób z refluksem. Może pojawić się zgaga.
Zawarte w herbacie szczawiany mogą przy większym spożyciu prowadzić do uszkodzenia nerek.