Herbata - co to za napój?
Herbata to napar przyrządzany z liści i pąków grupy roślin, nazywanych tą samą nazwą - herbata. Herbata uprawiana jest między zwrotnikami Raka i Koziorożca, głównie w południowej i południowo–wschodniej Azji.
Polska nazwa "herbata" pochodzi od łac. "herba thea" (herba oznacza „zioło”, a thea pochodzi od chińskiej nazwy rośliny).
Pod nazwą herbata kryje się nie tylko czarna, zielona czy biała, ale także napary z różnych ziół czy suszu owocowego. Właśnie dlatego mamy herbatę rumiankową, miętową, z malin, z malwy, itp.
Smak i aromat herbaty zależą od warunków, w jakich dojrzewała oraz sposobu jej późniejszej obróbki, a nawet od sposobu zbierania listków herbaty.
Jakie są rodzaje herbaty?
Najczęściej herbaty dzieli się ze względu na sposób wytwarzania (przebieg procesu fermentacji, dodawanie aromatów):
- herbata czarna,
- herbata biała,
- herbata zielona,
- herbata żółta,
- herbata pu-erh,
- herbata ulung,
- herbata aromatyzowana.
Z tych herbat najpopularniejsze są pierwsze trzy. Jak je właściwie przyrządzić, by nie straciły smaku, aromatu i właściwości?
Jak przyrządzić dobrą herbatę?
- Czarna herbata: zalewamy ją wrzącą wodą (100°C), zaparzamy 3-5 minut, bo później zaczynają się uwalniać taniny, które powodują, że herbata staje się gorzka.
- Zielona herbata: zalewamy ją wodą o temperaturze od 60°C do 80°C, parzymy około 3 minuty, aby herbata nie nabrała gorzkiego posmaku. Te same liście można parzyć nawet do 3 razy, a najwartościowszy jest drugi napar.
- Biała herbata: zalewamy wodą o temperaturze 85°C, parzymy około 5–7 minut. Tę herbatę również można parzyć nawet trzy razy z tych samych liści.
Ile herbaty piją Polacy?
W Polsce przypada rocznie 1 kilogram herbaty na osobę. To całkiem sporo - dzięki takiemu wynikowi mamy 4 miejsce w Europie i 8 na świecie pod względem spożycia herbaty. Jak podaje portal Czas na Herbatę, najwięcej herbaty pije się w Turcji – zużywa się tam jej aż 3,5 kg rocznie na osobę. W Europie pierwsze miejsce mają Irlandczycy (2,18 kg suszu na osobę).
Szacuje się, że około 80 proc. Polaków pije herbatę przynajmniej raz dziennie, a około 18 proc. sięga po nią częściej. Herbatę pijemy najczęściej pomiędzy posiłkami (59%), do śniadania (24%), a najrzadziej do kolacji (6%).
Jaką herbatę pijemy najczęściej?
Najchętniej pijemy herbatę czarną w torebkach. Ale inne odmiany tego napoju także są popularne, to między innymi Earl Grey oraz herbata zielona.
Jak działa na organizm herbata?
Herbata zawiera mnóstwo cennych przeciwutleniaczy, witaminy, a także kofeinę. Zobacz w galerii, jakie są dla organizmu skutki picia herbaty.
Zobacz również to:
► Zamiokulkas - trik na wypuszczanie nowych liści. Wsyp to do doniczki, a zamiokulkas odżyje
► Alert dla sklepów i klientów - te towary znikają po decyzji GIS. Wirus WZW typu A, salmonella, metal i plastik w jedzeniu!