2. KONTROLE OSÓB PRZEBYWAJĄCYCH NA TERENIE OBIEKTU
Bezwzględny zakaz wstępu osobom nieupoważnionym. Zaleca się nie dopuszczanie do obsługi fermy osób utrzymujących drób we własnym zakresie, oraz myśliwych – osób mających kontakt z dzikim ptactwem.
3. PRZESTRZEGANIE ZASAD HIGIENY
Zachowanie zasad higieny oraz stosowanie odzieży ochronnej, zmienianej przed każdym kolejnym budynkiem. Wyłożenie mat dezynfekcyjnych i ich stałe nasączanie oraz odkażanie kół pojazdów wjeżdżających na teren gospodarstwa.
4. OCHRONA POSZCZEGÓLNYCH OBIEKTÓW
Izolacja poszczególnych budynków, w których są utrzymywane ptaki poprzez zapewnienie osobnej obsługi, żywienia i narzędzi. Umieszczenie poideł i karmideł wewnątrz budynków (nie należy karmić i poić drobiu na zewnątrz).
5. STAŁE KONTROLE I KONTAKT Z POWIATOWYM LEKARZEM WETERYNARII
Należy regularnie prowadzić rejestr czynności oczyszczania, odkażania, dezynsekcji i deratyzacji. W przypadku zauważenia niepokojących objawów u drobiu należy niezwłoczne poinformować powiatowego lekarza weterynarii o wszelkich symptomach mogących świadczyć o wystąpieniu choroby na fermie: zwiększonej śmiertelności oraz niespecyficznych objawach takich jak apatia, zmniejszone pobieranie paszy i wody, biegunka czy spadek produkcyjności.
Już na początku listopada obecność wirusa wysoce zjadliwej grypy ptaków stwierdzono u dzikiego ptactwa, w województwie zachodniopomorskim. 3 grudnia potwierdzono ognisko ptasiej grypy w stadzie gęsi w gminie Deszczno w województwie lubuskim, gdzie pojawiły się do tej pory jeszcze 3 ogniska, kolejne (piąte) służby weterynaryjne odnotowały 18 grudnia na terenie województwa podkarpackiego (gmina Przemyśl).