14 kwietnia 2025 r. trwa kolejna tura rozmów pomiędzy Polską a Komisją Europejską. Celem jest ustalenie zasad funkcjonowania przemysłu drobiarskiego w nowo tworzonych strefach buforowych.
- Wprowadzenie stref buforowych, objętych unijnymi obostrzeniami, pozwala na uruchomienie mechanizmów hamujących transmisję wirusa – wyjaśnia Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Najwięcej ognisk ptasiej grypy jest w Polsce
Od początku roku w Polsce potwierdzono 78 ognisk grypy ptaków w stadach komercyjnych. Największymi skupiskami zakażeń są województwa: wielkopolskie (37 ognisk), mazowieckie (28), warmińsko-mazurskie (7), łódzkie (5), kujawsko-pomorskie, lubuskie (2), podkarpackie, zachodniopomorskie, świętokrzyskie oraz małopolskie (1 ognisko). Dla porównania: Węgry - 72, Włochy - 21, Niemcy - 9, Bułgaria – 6, a w całej UE - 202 ogniska.
- Niestety, skala zakażeń w Polsce (w tym roku zlikwidowano już 5 dużych stad, utylizując łącznie ponad 4,3 mln kur niosek) zobligowała Komisję Europejską do rozpoczęcia procedury wdrażania dodatkowych restrykcji i chociaż handel wewnątrzwspólnotowy jest nadal możliwy, to już dziś można mówić o planach ograniczeń, których realny kształt jest jeszcze negocjowany – informuje resort rolnictwa.
Konkretna mapa stref buforowych jest jeszcze negocjowana
Po pierwszej fazie negocjacji prowadzonej przez Polskę wytyczono podział zakażonych terenów na dwa niezależne klastry: wielkopolski i mazowiecko-warmińsko-mazurski. Początkowo była też mowa o Kujawsko-Pomorskiem, jednak w ostatnich komunikatach się nie pojawia.
- Jeszcze nie ma decyzji, czekamy jak na szpilkach – mówi Wojciech Młynarek, Kujawsko-Pomorski Lekarz Weterynarii w Bydgoszczy.
Jako czynnik ryzyka dla Kujaw i Pomorza wskazywany jest rozbudowany przemysł drobiarski.
- Jeśli ktoś radzi sobie z ptasią grypą, nie powinien być karany ograniczeniami - uważa Młynarek.
- Konkretna mapa stref jest nadal przedmiotem negocjacji Głównego Lekarza Weterynarii z Komisją Europejską – informuje ministerstwo rolnictwa.
Nie mówią o ograniczeniach w handlu
Proponowane rozwiązania mogą wprowadzać czasowy zakaz zasiedlania gospodarstw nowymi ptakami.
- Nie powinny powodować ograniczeń w handlu mięsem i jajami na rynku wspólnotowym - informuje MRiRW. - Długość ograniczeń będzie uzależniona od nowych ognisk choroby w stadach komercyjnych. Jeśli ochrona gospodarstw i właściwe (skuteczne) stosowanie zasad bioasekuracji pozwoli na utrzymanie „czystych stad drobiu”, wszystkie ograniczenia mogą być wygaszone już 12-13 maja br.
Polska jest największym producentem mięsa drobiowego w Europie, mamy 20 proc. udziału we wspólnotowej produkcji.
