Celem turnieju, jak twierdzą organizatorzy, jest zachęcenie młodzieży do kontynuowania tradycji polskiego piekarstwa, odkrywania źródeł kulinarnych tradycji, poznawania nowoczesnych metod kontroli jakości zboża i mąki, rozwijania uzdolnień i zainteresowań zawodowych, promowania talentów młodych adeptów agrotechniki, sztuki piekarskiej i kulinarnej, rozwijania współzawodnictwa między uczniami i szkołami zawodowymi, aktywizowania doskonalenia zawodowego.
Obiad dla dwóch osób
Uczestnicy konkursu (startujący parami) w kategorii kucharz przygotowywali po dwie porcje drugich dań obiadowych.
Jak zaznacza Iwona Chojnacka z Zespołu Szkół Gastronomicznych musiały być przygotowane według własnej receptury.
Pierwsze dwa miejsca w kategorii kucharz zajęli młodzi ludzie ze Szkoły Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Bydgoszczy. Trzecie przypadło parze z Zespołu Szkół Gastronomicznych.
Laureaci:
Marta Walczak - I miejsce
Szkoła Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Bydgoszczy
Mariusz Prusak - II miejsce
Szkoła Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Bydgoszczy
Ekipa - III miejsce
Jakub Krywienia kl.2 TG
Krzysztof Myśliński kl.2 TG
Wyróżnienia
Ekipa Włocławek - wyróżnienie
Hubert Konczalski kl. 1 ak technik kucharz
Marta Chyzińska 3Ga technik żywienia
Ekipa Włocławek - wyróżnienie
Maria Ozorowska kl.2ak
Ewelina Śmigielska 2ak
Ekipa Bydgoszcz - wyróżnienie
Monika Marach kl.3TG
Tomasz Czarnecki kl.2 TU
Nie z każdej mąki...
W ramach konkursu dla klas agrotechnicznych "Nie z każdej mąki będzie chleb" laureci to:
Marta Maciejewska - I miejsce
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kowalu
Wioleta Lewandowska - II miejsce
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kowalu
Smaczny chleb
Laureaci konkurs dla klas piekarskich "Smak polskiego chleba" to:
Łukasz Chylarecki - I miejsce
Zespół Szkół Spożywczych Bydgoszcz
Sebastian Rode - II miejsce
Zespół Szkół Spożywczych Bydgoszcz
Radosław Starzonek - III miejsce
Zasadnicza Szkoła Zawodowa Rzemiosła i Przedsiębiorczości