Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Import GMO w krajach unijnych? Decyzja w październiku

Redakcja
Soja, kukurydza,  rzepak, buraki cukrowe, pomidory, pszenica to najczęstsze uprawy GMO
Soja, kukurydza, rzepak, buraki cukrowe, pomidory, pszenica to najczęstsze uprawy GMO freeimagines.com
Ten temat wywołuje szereg kontrowersji. 26-29 października dowiemy się, jaka jest ostateczna decyzja Unii Europejskiej w sprawie importu pasz i żywności GMO (organizmów modyfikowanych genetycznie). Podczas sesji plenarnej w Strasburgu, podejmie ją Parlament Europejski. Strefa AGRO także na Facebooku. Dołącz do nas!

13 października Komisja Ochrony Środowiska Naturalnego, Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności odrzuciła kwietniową propozycję Komisji Europejskiej. Tej zależy na tym, by kraje Unii same decydowały, czy zgadzają się na import zatwierdzonych przez UE zmodyfikowanych genetycznie pasz i żywności. Dokładne wyniki? Przewaga głosów była miażdżąca - 47 do 3 (pięć osób się wstrzymało). 

 

Giovanni La Via, który stoi na czele komisji środowiska podkreślił, że eurodeputowani obawiają się, że propozycja może doprowadzić do załamania wspólnego rynku, wprowadzenia kontroli granicznych między państwami, które są "za" i przeciw GMO.

 

Jak dowiadujemy się z raportuFAMMU/FAPA, propozycja KE dotycząca możliwości zakazu importu GMO przez kraje unijne, prawdopodobnie zostanie odrzucona. 

 

Zwolennicy GMO podkreślają, że wśród korzyści są lepsze plony nawet na mało żyznych glebach i w miejscach, gdzie panują niesprzyjające warunki pogodowe. Inne plusy - produkcja biopaliw, mniejsze zużycie pestycydów, dłuższe terminy ważności, odporność roślin na choroby i szkodniki, lepsze walory smakowe i intensywniejsze barwy. 

 

Nie brakuje jednak i wad. Przeciwnicy genetycznej ingerencji zwracają uwagę na to, iż rośliny GMO zawierające gen warunkujący odporność na pestycydy mogą przekazywać geny pobliskim chwastom. Z racji tego, że będzie je trudno potem opanować, w grę będą wchodziły mocniejsze środki ochrony roślin. 

 

Kolejna kwestia, nie wiadomo, jak długofalowo wygląda spożywanie produktów GMO. Istnieje też ryzyko powstawania w żywności modyfikowanej nowych alergenów, nasilania się alergii pokarmowej.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska