Smaki Kujaw i Pomorza - Sezon 4 odcinek 35

W trakcie 3 lat trwania projektu 40 uczniów popularnego inowrocławskiego "Gastronomika" odbyło praktyki zawodowe w restauracjach i hotelach na Sycylii, w miejscowościach: Barcellona Pozzo di Gotto, Milazzo i Katania.
Do Włoch udawali się uczniowie klas II, III i IV technikum kształcący się w zawodach: technik hotelarz, technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik kelner. Całkowity koszt projektu wyniósł ponad 105 tys. euro. Młodzież zdobyła nie tylko fachową praktyczną wiedzę, ale także musiała znacząco podnieść swoje umiejętności posługiwania się językiem obcym.
Uczestnicy otrzymali certyfikaty ukończenia praktyk w języku angielskim, jednocześnie otrzymali zaliczenie praktyk zawodowych w ramach obowiązującego programu kształcenia w polskich szkołach, a niebawem dostaną dokument Europass Mobilności, który z pewnością zwiększy ich szanse na Rynku pracy.
W realizacji programu w ramach Erasmusa+ pomogła szkole starosta Wiesława Pawłowska, a także Joanna Kuchta, naczelnik Wydziału Rozwoju, Planowania Inwestycji i Inicjatywa Europejskich Starostwa Powiatowego, Jolanta Nowak, dyrektor Powiatowego Centrum Usług Oświatowych oraz Dorota Rawska, specjalista do spraw księgowości. Zaangażowany był Artur Mikołajczak, dyrektor "Gastronomika" i duża grupa nauczycieli tej szkoły.
Podczas uroczystości w MDK rozstrzygnięto konkurs na logo projektu "Staże we Włoszech - nasza przyszłość jest w naszych rękach".
- Pierwszą nagrodę zdobyła Amelia Grześkowiak z klasy IV D,
- drugą - Wiktoria Dembowska z klasy III AB,
- a trzecią - Dominika Więzowska z klasy IV A.