https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Inspektorzy sprawdzili prawie 200 partii naczyń żaroodpornych. Zastrzeżenia mieli do prawie 42 proc.

(TIK)
Pixabay.com
Inspekcja Handlowa przyjrzała się blisko 200 partiom naczyń żaroodpornych z ceramiki i szkła. Zastrzeżeń sporo - do prawie 42 proc. z nich. Czego dotyczyły nieprawidłowości? M.in. zbyt mała odporność na wysokie temperatury i brak instrukcji bezpiecznego użytkowania.

UOKiK podał właśnie wyniki kontroli dot. naczyń żaroodpornych, jaką przeprowadziła Inspekcja Handlowa. Sprawdzono 191 partii tych produktów i zakwestionowano 80 z nich (prawie 42 proc.). Kontrola odbyła się w drugim kwartale ubiegłego roku u 54 przedsiębiorców z 13 województw (w tym w województwie kujawsko-pomorskim). Inspektorzy sprawdzali głównie sklepy i hurtownie, ale byli też u kilku producentów, importera i pierwszego dystrybutora.

W sumie w Polsce najwięcej uchybień dotyczyło oznakowania. Z tego powodu inspektorzy zakwestionowali 73 partie produktów (z czego w Kujawsko-Pomorskiem 4 wyroby). Nieprawidłowości to przede wszystkim brak informacji o temperaturze, w jakiej można używać naczynia, niekompletne instrukcje bezpiecznego użytkowania i konserwacji, a w przypadku blisko jednej trzeciej zakwestionowanych produktów - całkowity brak jakichkolwiek oznaczeń i instrukcji. Wszyscy przedsiębiorcy dobrowolnie poprawili oznakowanie, większość zrobiła to jeszcze podczas kontroli.

Próbki 19 partii naczyń żaroodpornych zostały zbadane w laboratorium (nie dotyczy to żadnej z próbek z naszego regionu). Okazało się, że aż 10 z nich, czyli ponad połowa, ma niewystarczającą odporność na wysokie temperatury. Podczas testów pękały w piecu nagrzanym do 180 st. C. Wszystkie zakwestionowane podczas badań laboratoryjnych partie zostały wycofane ze sprzedaży. Po kontroli UOKiK wszczął osiem postępowań administracyjnych. W dwóch pozostałych przypadkach trwają czynności wyjaśniające.

Na co zwracać uwagę przy zakupie naczynia żaroodpornego

  • Na produkcie lub opakowaniu jest podana maksymalna temperatura, w której można go używać,
  • Jest dołączona instrukcja w języku polskim – powinny się w niej znaleźć m.in. informacje o maksymalnej temperaturze, tworzywie, z jakiego naczynie zastało wykonane, sposobie poprawnego użytkowania, sposobie konserwacji,
  • Naczynie nie ma ostrych krawędzi czy zadziorów, którymi można się skaleczyć,
  • Uchwyty można będzie trzymać np. przez rękawicę kuchenną, powinny być też wykonane z tworzywa, które jest odporne na wysokie temperatury i nie uwalnia w takich warunkach toksyn,
  • Naczynie nie ma zbędnych zakamarków, żłobień i ozdób, które utrudnią jego czyszczenie.

Pamiętaj, jeśli masz wątpliwości lub zastrzeżenia do kupowanych naczyń, zawiadom Inspekcję Handlową.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Biznes

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska