UOKiK podał właśnie wyniki kontroli dot. naczyń żaroodpornych, jaką przeprowadziła Inspekcja Handlowa. Sprawdzono 191 partii tych produktów i zakwestionowano 80 z nich (prawie 42 proc.). Kontrola odbyła się w drugim kwartale ubiegłego roku u 54 przedsiębiorców z 13 województw (w tym w województwie kujawsko-pomorskim). Inspektorzy sprawdzali głównie sklepy i hurtownie, ale byli też u kilku producentów, importera i pierwszego dystrybutora.
W sumie w Polsce najwięcej uchybień dotyczyło oznakowania. Z tego powodu inspektorzy zakwestionowali 73 partie produktów (z czego w Kujawsko-Pomorskiem 4 wyroby). Nieprawidłowości to przede wszystkim brak informacji o temperaturze, w jakiej można używać naczynia, niekompletne instrukcje bezpiecznego użytkowania i konserwacji, a w przypadku blisko jednej trzeciej zakwestionowanych produktów - całkowity brak jakichkolwiek oznaczeń i instrukcji. Wszyscy przedsiębiorcy dobrowolnie poprawili oznakowanie, większość zrobiła to jeszcze podczas kontroli.
Próbki 19 partii naczyń żaroodpornych zostały zbadane w laboratorium (nie dotyczy to żadnej z próbek z naszego regionu). Okazało się, że aż 10 z nich, czyli ponad połowa, ma niewystarczającą odporność na wysokie temperatury. Podczas testów pękały w piecu nagrzanym do 180 st. C. Wszystkie zakwestionowane podczas badań laboratoryjnych partie zostały wycofane ze sprzedaży. Po kontroli UOKiK wszczął osiem postępowań administracyjnych. W dwóch pozostałych przypadkach trwają czynności wyjaśniające.
Na co zwracać uwagę przy zakupie naczynia żaroodpornego
- Na produkcie lub opakowaniu jest podana maksymalna temperatura, w której można go używać,
- Jest dołączona instrukcja w języku polskim – powinny się w niej znaleźć m.in. informacje o maksymalnej temperaturze, tworzywie, z jakiego naczynie zastało wykonane, sposobie poprawnego użytkowania, sposobie konserwacji,
- Naczynie nie ma ostrych krawędzi czy zadziorów, którymi można się skaleczyć,
- Uchwyty można będzie trzymać np. przez rękawicę kuchenną, powinny być też wykonane z tworzywa, które jest odporne na wysokie temperatury i nie uwalnia w takich warunkach toksyn,
- Naczynie nie ma zbędnych zakamarków, żłobień i ozdób, które utrudnią jego czyszczenie.
Pamiętaj, jeśli masz wątpliwości lub zastrzeżenia do kupowanych naczyń, zawiadom Inspekcję Handlową.
