
Festiwal Azjatycki
Ponadto odbywają się u nas cykliczne festiwale smaków z całego świata. I tak np. latem odbywa się w Bydgoszczy Festiwal Azjatycki. Na ostatnim można było spróbować tradycyjnych przysmaków m.in. z Wietnamu, Tajlandii, Chin czy Japonii, jak m.in. aromatycznego tajskiego curry z warzywami i ryżem jaśminowym, albo danie pad thaia czy pikantne kimchi udon w wydaniu koreańskim. Miłośnicy kuchni japońskiej mogli liczyć, np. na zupę ramen i to w kilku wariantach (również w tym wegańskim).

Na Festiwalu Azjatyckim była także serwowana tajska królowa zup, czyli Tom Yam ze świeżym galangalem, trawą cytrynową, liśćmi kaffiru i kolendrą. Znalazło się też coś dla miłośników pierożków, czyli tradycyjne chińskie pierożki, ale również słynne chinkali z kuchni gruzińskiej. Były buły wietnamskie, nadziewane mięsem, grzybami mun i makaronem sojowym, zaś na deser baklawa ormiańska (różne wersje) czy serniki w wydaniu azjatyckim z serowym nadzieniem.
Te wszystkie pyszności można było poić tajską niebieską herbatką, świeżo wyciskanymi lemoniadami owocowymi, a także winem. Podczas festiwali można zakupić azjatyckie produkty oraz różne dodatki w postaci, przeważnie surowych, owoców morza, wodorostów nori, kawałków ryb, warzyw, grzybów, oraz omletu japońskiego, tofu oraz ziarna sezamowego.