
Nie wiemy, czy jest osoba, która nigdy nie próbowała lub tym bardziej nawet nie słyszała o antonówce. Drzewo to już od dobrych kilkudziesięciu lat niemal nierozerwalnie połączyło się z krajobrazem nie tylko polskich wsi, ale także i miejskich działek.
Swoją ogromną odpornością, dorodnymi i smacznymi owocami oraz niewielkimi wymaganiami antonówka wkupiła się w serca milionów Polaków.
Nic więc dziwnego, że od kilku lat ta stara odmiana jabłoni domowej cieszy się w naszym kraju coraz większą popularnością. Chociaż owocuje mniej więcej co dwa lata, to już teraz możesz zobaczyć, jak przygotować jabłecznik z jej owoców. Dokładne kroki już na kolejnych zdjęciach.

Połącz składniki
Na samym początku połącz 2 szklanki mąki, ¾ szklanki cukru, 2 żółtka, starte na tarce masło i półtorej łyżeczki proszku do pieczenia. Wszystko to zagniatasz i gdy widzisz, że wszystko zaczyna się wstępnie łączyć w jedną masę, dodajesz jedną łyżkę śmietany. Przygotowane ciasto zagniatasz do momentu otrzymania jednolitej bryły.

Ciasto podziel i włóż do lodówki
Kiedy już to osiągniesz, musisz podzielić kulę na ⅔ i ⅓, a następnie owinąć w folie i włożyć do lodówki. Pomoże ci to w rozkładaniu ciasta na blachę.

Przygotuj antonówki
Kiedy nasze kruche ciasto się mrozi, możemy zabrać się za przygotowanie naszego jabłkowego nadzienia. W tym celu obieramy ze skórki i ścieramy na tarce przygotowane do placka antonówki. Wraz z ostatnim jabłkiem zbieramy starte owoce i odsączamy z nich sok przez sitko. Ten już się nie przyda, więc spokojnie możemy go wypić. Jeśli jesteś fanem cynamonu, to jest właśnie ten moment, w którym możesz dodać go do startych jabłek.