Chociaż przykładów takich owoców znajdziemy co najmniej kilka. To dziś szczególną uwagę poświęcimy niepozornie wyglądającej jabłoni. Antonówka, bo o niej mowa, okres zbiorów swoich owoców rozpoczyna wczesną jesienią, jednak już od początku września można zbierać pierwsze okazy dojrzałych owoców.
W taki sposób możesz zrobić jabłecznik z antonówki - zobacz listę!
Jabłka antonówki, są jasno zielne, choć wraz z okresem dojrzewanie, można odnotować zmianę koloru, który określiłbym jako jasnożółty. Jeśli chodzi zaś o miąższ, jest on delikatnie kwaskowy i kruchy. Z tego też powodu, antonówka wciąż zyskuje kolejnych fanów, którzy ją smakując, znów myślami wracają do młodzieńczych lat.
W tym tekście poznasz przepis na jabłecznik, który pozwoli ci w pełni wykorzystać moc tego gatunku jabłek w swojej kuchni. Szczegóły w poniższej galerii.
Do przygotowania potrzebne ci będą:
- 2 szklanki mąki
- ¾ szklanki cukru
- jedna łyżka śmietany gęstej 18%
- 200 gram zimnego masła
- półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- jabłka antonówki
