Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jabłecznik z antonówek - przepis i składniki. Oto przepis na prosty i szybki podwieczorek

Kamil Różycki
Kamil Różycki
Nie wiemy, czy jest osoba, która nigdy nie próbowała lub tym bardziej nawet nie słyszała o antonówce. Drzewo to już od dobrych kilkudziesięciu lat niemal nierozerwalnie połączyło się z krajobrazem nie tylko polskich wsi, ale także i miejskich działek. Swoją ogromną odpornością, dorodnymi i smacznymi owocami oraz niewielkimi wymaganiami antonówka wkupiła się w serca milionów Polaków.Nic więc dziwnego, że od kilku lat ta stara odmiana jabłoni domowej cieszy się w naszym kraju coraz większą popularnością. Chociaż owocuje mniej więcej co dwa lata, to już teraz możesz zobaczyć, jak przygotować jabłecznik z jej owoców. Dokładne kroki już na kolejnych zdjęciach.
Nie wiemy, czy jest osoba, która nigdy nie próbowała lub tym bardziej nawet nie słyszała o antonówce. Drzewo to już od dobrych kilkudziesięciu lat niemal nierozerwalnie połączyło się z krajobrazem nie tylko polskich wsi, ale także i miejskich działek. Swoją ogromną odpornością, dorodnymi i smacznymi owocami oraz niewielkimi wymaganiami antonówka wkupiła się w serca milionów Polaków.Nic więc dziwnego, że od kilku lat ta stara odmiana jabłoni domowej cieszy się w naszym kraju coraz większą popularnością. Chociaż owocuje mniej więcej co dwa lata, to już teraz możesz zobaczyć, jak przygotować jabłecznik z jej owoców. Dokładne kroki już na kolejnych zdjęciach. utroja0/Pixabay
Początek września dla wielu hodowców owoców oznacza powolny koniec sezonu zbiorczego i początek przygotowań drzew i krzewów do nadchodzącej zimy. Są jednak owoce, które okres zbiorów mają w okresie wczesnojesiennym, przez co właśnie teraz powinieneś rozpoczynać ich zbiory.

Chociaż przykładów takich owoców znajdziemy co najmniej kilka. To dziś szczególną uwagę poświęcimy niepozornie wyglądającej jabłoni. Antonówka, bo o niej mowa, okres zbiorów swoich owoców rozpoczyna wczesną jesienią, jednak już od początku września można zbierać pierwsze okazy dojrzałych owoców.

W taki sposób możesz zrobić jabłecznik z antonówki - zobacz listę!

Jabłka antonówki, są jasno zielne, choć wraz z okresem dojrzewanie, można odnotować zmianę koloru, który określiłbym jako jasnożółty. Jeśli chodzi zaś o miąższ, jest on delikatnie kwaskowy i kruchy. Z tego też powodu, antonówka wciąż zyskuje kolejnych fanów, którzy ją smakując, znów myślami wracają do młodzieńczych lat.

W tym tekście poznasz przepis na jabłecznik, który pozwoli ci w pełni wykorzystać moc tego gatunku jabłek w swojej kuchni. Szczegóły w poniższej galerii.

Do przygotowania potrzebne ci będą:

  • 2 szklanki mąki
  • ¾ szklanki cukru
  • jedna łyżka śmietany gęstej 18%
  • 200 gram zimnego masła
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • jabłka antonówki
od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska