WIGILIA NA PAŁUKACH. Tak się świętuje w Jadownikach
Było dzielenie się opłatkiem i poczęstunek. Na stole królowały ryby, były też zapiekane pierogi z kapustą i grzybami oraz rozmaite ciasta, w tym m.in. tort, makowiec, serniki...
Jak zauważyliśmy, wielu wychwalało chleb jadownicki. Przygotowuje go na każdą okazję pani Ela Kubera.
- Kiedyś piekłam zwykły, bez żadnych dodatków. Ok. 5 lat temu wzięłam udział w kursie organizowanym przez KRUS. Tam pojawił się pomysł, żeby ten mój chlebek ulepszyć. Przez parę lat robiłam próby. Teraz mam już stały przepis. Jest to chleb z ziarnami. Szczegółowego przepisu nie podam, mogę jedynie powiedzieć, że są tam ziarna słonecznika, siemię lniane, pestki dyni, otręby pszenne...
Chleb jadownicki cieszy się powodzeniem na rozmaitych imprezach. Jak mówi Irena Chrośniak - szefowa KGW Jadowniki, gdy pałuckie dania były prezentowane w Warszawie, ktoś bardzo domagał się tam przepisu. - Nie zdradziłyśmy...