Jaja, kiełbasa, mrożonki... Te produkty wycofano, bo zagrażały zdrowiu i życiu [LISTA]
Jaja, kiełbasa, mrożonki... Te produkty wycofano, bo zagrażały zdrowiu i życiu
Groźna bakteria w mrożonkach
Bakteria Listeria monocytogenes, która zawarta jest w mrożonych warzywach, zabiła już dziewięć osób w pięciu krajach europejskich.
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności podał, że do 15 czerwca wykryto 47 przypadków zatrucia bakterią. Listerioza jest bardzo rzadką, ale jednocześnie poważną chorobą. Szczególnie groźna jest ona dla osób o obniżonym układzie odpornościowym, osób starszych, kobiet w ciąży i niemowląt.
Czytaj również: Śmiertelnie groźna bakteria w mrożonych warzywach! Główny Inspektor Sanitarny uczula
Główny Inspektorat Sanitarny podkreśla, że zawsze należy przygotowywać mrożonki zgodnie z instrukcją podawaną na opakowaniu. Większość z warzyw powinno się ugotować przed podaniem. Dotyczy to nawet sytuacji, w których warzywa te dodaje się do sosów, sałatek czy produktów typu smoothie.
Najprawdopodobniej ogniskiem zatruć listeriozą jest mrożona kukurydza słodka.