W niedzielę 19 maja 2024 r. podczas II Majówki w Bielicach w powiecie mogileńskim odbył się pierwszy etap regionalny „Bitwy regionów”, ogólnopolskiego konkursu kulinarnego dla kół gospodyń wiejskich. Udział w nim wzięło 13 KGW.
Ich dania oceniała komisja w składzie: Andrzej Nowakowski - ekspert kulinarny, Edyta Zakrzewska – dyrektor KOWR w Bydgoszczy oraz Magdalena Kiciak-Kucharska – dyrektor ARiMR w Toruniu.
Laureaci "Bitwy regionów" w Bielicach
- I miejsce - Koło Gospodyń Wiejskich Lubieszczewianki za mogileńską czarninę z kluseczkami
- II miejsce - Koło Gospodyń Wiejskich Bożejewice za Kujawskie szagówki Babci Jadzi z szarpanym karczkiem w sosie grzybnym w towarzystwie zasmażanych czerwonych buraczków
- III miejsce - Koło Gospodyń Wiejskich w Radojewicach, które przygotowało karkówkę w sosie własnym z leśnymi grzybami
Wcześniej komisja kwalifikacyjna, powołana przez dyrektor Edytę Zakrzewską, przygotowała listę rankingową prac zgłoszonych przez KWG z naszego regionu. Było ich 178. Do udziału w I etapie „Bitwy regionów” w Bielicach przeszły KGW, które znalazły się na najwyższych pozycjach list rankingowych.
Półfinał w sierpniu, finał we wrześniu
Półfinał dla województwa kujawsko-pomorskiego odbędzie się w sierpniu, dokładna data i miejsce wydarzenia jeszcze nie są jeszcze znane.
- Będzie ono polegało na przygotowaniu i zaprezentowaniu potraw, wyłonionych w ramach I etapu konkursu – czytamy w regulaminie.
Finał ogólnopolski odbędzie się w Warszawie na początku września. Za zajęcie I miejsca KGW otrzyma 25 tys. zł oraz wyjazd dla pięciu członków na zagraniczne targi rolno-spożywcze odbywające się na terenie Unii Europejskiej, na których swoje stoisko będzie miał Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Za II miejsce nagroda wynosi 15 tys. zł, a za III miejsce - 10 tys. zł.
