9 z 17
Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, 4 jajka, koperek,...
fot. Pixabay/zdjęcie ilustracyjne

Tarta z jajkami

Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, 4 jajka, koperek, 200 g kwaśnej śmietany, 100 g kiełbasy, 1 papryka, 1 cebula, pęczek szczypiorku, kilka różyczek brokułu, 100 g startego żółtego sera, 1 łyżka masła, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, sól, pieprz

Wykonanie: formę do tarty wykładamy ciastem francuskim (metalową wykładamy papierem). Przykrywamy formą aluminiową i wysypujemy obciążniki (ceramiczne lub groch lub mniejszą formę). Podpiekamy około 15 minut w temperaturze 190°C. Gotujemy brokuły. Kroimy w kostkę paprykę i cebulę. Kiełbasę i 1 ugotowane jajko kroimy w plastry. Pozostałe surowe jajka mieszamy ze śmietaną i przyprawami. Na podpieczone ciasto wysypujemy warzywa. Wylewamy masę śmietanowo-jajeczną. Układamy plastry kiełbasy i jajka. Posypujemy serem. Pieczemy 15 minut w temperaturze 190°C.

10 z 17
Składniki: 2 jajka, mix sałat, pomidorki koktajlowe, ogórki,...
fot. Pixabay/zdjęcie ilustracyjne

Jajka w sałatce

Składniki: 2 jajka, mix sałat, pomidorki koktajlowe, ogórki, czerwona cebula, ser pleśniowy, jogurt, majonez, zioła prowansalskie

Wykonanie: pomidorki kroimy na pół, ogórka w plastry, ser w kostkę, cebulę w piórka. Warzywa łączymy z sosem (wymieszany jogurt, majonez i zioła). Na wierzch kładziemy jajko pokrojone na cząstki

11 z 17
Składniki: 4 jajka, 3 łyżki musztardy miodowej, 3 łyżki...
fot. Pixabay/zdjęcie ilustracyjne

Jajka panierowane

Składniki: 4 jajka, 3 łyżki musztardy miodowej, 3 łyżki otrąb, 3 łyżeczki bułki tartej, 2 łyżki masła klarowanego, ketchup

Wykonanie: ugotowane jajka obieramy. Kroimy wzdłuż na pół. Jajka moczymy w musztardzie, a następnie w otrębach wymieszanych z bułką tartą. Smażymy na maśle do zarumienienia, około 1-2 minuty każdą stronę. Robimy kleks z ketchupu

12 z 17
Składniki: 7 plastrów schabu, 30 dag pieczarek, pół cebuli,...
fot. Pixabay/zdjęcie ilustracyjne

Schab z pieczarkami i jajkiem

Składniki: 7 plastrów schabu, 30 dag pieczarek, pół cebuli, 15 dag sera żółtego, 8 jajek, bułka tarta, sól, pieprz, olej

Wykonanie: schab rozbijamy, przyprawiamy, moczymy w 1 rozbełtanym jajku, obtaczamy w bułce tartej. Smażymy. Na drugiej patelni podsmażamy pieczarki z cebulą, doprawiamy solą i pieprzem. Usmażone schabowe przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdym układamy pieczarki oraz usmażone jajko sadzone. Posypujemy tartym serem. Zapiekamy 15 minut w 180 ˚C

Pozostały jeszcze 4 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Tego nie rób przy borówkach, bo szybko zmarnieją i nie będzie owoców

Tego nie rób przy borówkach, bo szybko zmarnieją i nie będzie owoców

Festiwal Food Trucków w Grudziądzu. Jeszcze w sobotę i niedzielę 26 i 27 kwietnia

Festiwal Food Trucków w Grudziądzu. Jeszcze w sobotę i niedzielę 26 i 27 kwietnia

Emerytury w maju 2025 - tabela wyliczeń netto. Takie pieniądze wypłaci seniorom ZUS

Emerytury w maju 2025 - tabela wyliczeń netto. Takie pieniądze wypłaci seniorom ZUS

Zobacz również

Taniec i śpiew! Wesoło było na XII Koncercie Muzyki Filmowej w Grudziądzu. Zdjęcia

Taniec i śpiew! Wesoło było na XII Koncercie Muzyki Filmowej w Grudziądzu. Zdjęcia

Kolejny fenomenalny mecz GKM Grudziądz. Zwycięstwo i fotel lidera PGE Ekstraligi!

Kolejny fenomenalny mecz GKM Grudziądz. Zwycięstwo i fotel lidera PGE Ekstraligi!