9 z 17
Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, 4 jajka, koperek,...
fot. Pixabay/zdjęcie ilustracyjne

Tarta z jajkami

Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, 4 jajka, koperek, 200 g kwaśnej śmietany, 100 g kiełbasy, 1 papryka, 1 cebula, pęczek szczypiorku, kilka różyczek brokułu, 100 g startego żółtego sera, 1 łyżka masła, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, sól, pieprz

Wykonanie: formę do tarty wykładamy ciastem francuskim (metalową wykładamy papierem). Przykrywamy formą aluminiową i wysypujemy obciążniki (ceramiczne lub groch lub mniejszą formę). Podpiekamy około 15 minut w temperaturze 190°C. Gotujemy brokuły. Kroimy w kostkę paprykę i cebulę. Kiełbasę i 1 ugotowane jajko kroimy w plastry. Pozostałe surowe jajka mieszamy ze śmietaną i przyprawami. Na podpieczone ciasto wysypujemy warzywa. Wylewamy masę śmietanowo-jajeczną. Układamy plastry kiełbasy i jajka. Posypujemy serem. Pieczemy 15 minut w temperaturze 190°C.

10 z 17
Składniki: 2 jajka, mix sałat, pomidorki koktajlowe, ogórki,...
fot. Pixabay/zdjęcie ilustracyjne

Jajka w sałatce

Składniki: 2 jajka, mix sałat, pomidorki koktajlowe, ogórki, czerwona cebula, ser pleśniowy, jogurt, majonez, zioła prowansalskie

Wykonanie: pomidorki kroimy na pół, ogórka w plastry, ser w kostkę, cebulę w piórka. Warzywa łączymy z sosem (wymieszany jogurt, majonez i zioła). Na wierzch kładziemy jajko pokrojone na cząstki

11 z 17
Składniki: 4 jajka, 3 łyżki musztardy miodowej, 3 łyżki...
fot. Pixabay/zdjęcie ilustracyjne

Jajka panierowane

Składniki: 4 jajka, 3 łyżki musztardy miodowej, 3 łyżki otrąb, 3 łyżeczki bułki tartej, 2 łyżki masła klarowanego, ketchup

Wykonanie: ugotowane jajka obieramy. Kroimy wzdłuż na pół. Jajka moczymy w musztardzie, a następnie w otrębach wymieszanych z bułką tartą. Smażymy na maśle do zarumienienia, około 1-2 minuty każdą stronę. Robimy kleks z ketchupu

12 z 17
Składniki: 7 plastrów schabu, 30 dag pieczarek, pół cebuli,...
fot. Pixabay/zdjęcie ilustracyjne

Schab z pieczarkami i jajkiem

Składniki: 7 plastrów schabu, 30 dag pieczarek, pół cebuli, 15 dag sera żółtego, 8 jajek, bułka tarta, sól, pieprz, olej

Wykonanie: schab rozbijamy, przyprawiamy, moczymy w 1 rozbełtanym jajku, obtaczamy w bułce tartej. Smażymy. Na drugiej patelni podsmażamy pieczarki z cebulą, doprawiamy solą i pieprzem. Usmażone schabowe przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdym układamy pieczarki oraz usmażone jajko sadzone. Posypujemy tartym serem. Zapiekamy 15 minut w 180 ˚C

Pozostały jeszcze 4 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Ten smartfon emituje najwyższe promieniowanie. Niemcy opublikowali wyniki badań

Ten smartfon emituje najwyższe promieniowanie. Niemcy opublikowali wyniki badań

Bayersystem GKM powalczył w Gorzowie, ale mocy wystarczyło tylko na bonus - zdjęcia

Bayersystem GKM powalczył w Gorzowie, ale mocy wystarczyło tylko na bonus - zdjęcia

Masz taki banknot 10 zł? Te cenne banknoty 10 zł są warte fortunę

Masz taki banknot 10 zł? Te cenne banknoty 10 zł są warte fortunę

Zobacz również

Dni Inowrocławia. Tak było na koncercie Skolima. Zobaczcie zdjęcia

Dni Inowrocławia. Tak było na koncercie Skolima. Zobaczcie zdjęcia

Bydgoskie Święto Cykliczne 2025. Ze Starego Rynku ruszyli do Ostromecka. Mamy zdjęcia

Bydgoskie Święto Cykliczne 2025. Ze Starego Rynku ruszyli do Ostromecka. Mamy zdjęcia