
Czym zastąpić jajko?
Pieczenie i gotowanie bez jajek jest całkowicie możliwe dzięki tym łatwym zamiennikom, które prawdopodobnie każdy ma w swojej kuchni.
Sprawdź najlepsze zamienniki jajek w naszej galerii >>>>>

Aquafaba - woda z ciecierzycy
3 łyżki aquafaby = 1 jajko
Aquafaba - kombinacja łacińskich słów aqua (woda) i faba (fasola) - to płyn z fasoli w puszce lub pozostały po gotowaniu fasoli. Jest to prawdopodobnie najbardziej niesamowity wegański substytut jajek. Ciecierzyca w puszce, czarna fasola, fasola, soczewica - pozostały po odsączeniu płyn w puszce to płynne złoto zastępujące jajka.
Aquafaba jako zamiennik jajek może być użyta do przygotowania majonezów, musów i bezy.

Awokado
¼ szklanki puree z awokado = 1 jajko
Awokado może zastąpić jajko w wypiekach, w których jajko dodaje wilgoci, na przykład w ciasteczkach. Awokado musi być zmiksowane na gładko.

Ocet jabłkowy
1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej = 1 jajko