Jajka - najlepsze zamienniki. Czym zastąpić jajko?
Jajka to podstawowy składnik wielu przepisów zarówno słodkich, jak i wytrwanych. Jajka działają jak spoiwo, umożliwiają dokładne połączenie składników a także dodają wilgoci. Istnieje wiele powodów, dla których warto zamienić jajka w przepisach na dania słodkie i wytrawne. Zamienników jajek szukają nie tylko weganie, ale także osoby, które chcą bardziej kontrolować poziom cholesterolu, obawiają się jedzenia surowych jajek albo po prostu zapomnieli kupić jajka.
Decyzja, który substytut jajek wybrać, zależy od tego, czy jajko w przepisie jest używane jako spoiwo, zakwas, czy tylko jako składnik dodający wilgoci.
Takimi produktami możesz zastąpić jajka - lista
Czym zastąpić jajka w przepisach? Pieczenie i gotowanie bez jajek jest całkowicie możliwe dzięki tym łatwym zamiennikom, które prawdopodobnie każdy ma w swojej kuchni. Sprawdź najlepsze zamienniki jajek w poniższej galerii: