
Czym zastąpić jajko? Jajka to podstawowy składnik wielu przepisów zarówno słodkich, jak i wytrwanych. Są używane jako spoiwo, zakwas albo po prostu jako składnik dodający wilgoci. Pieczenie i gotowanie bez jajek jest jednak całkowicie możliwe dzięki tym łatwym zamiennikom, które prawdopodobnie każdy ma w swojej kuchni.
Sprawdź teraz najlepsze zamienniki jajek na kolejnych slajdach galerii >>>>>

Banany
¼ szklanki rozgniecionego banana (ok. 60 g) = 1 jajko
Puree z banana nada wyjątkowy smak i słodycz każdemu przepisowi na wypieki. Ten zamiennik jajek nie pomoże wyrosnąć wypiekom, ale zapewni dużo wilgoci.

Awokado
¼ szklanki puree z awokado = 1 jajko
Awokado może zastąpić jajko w wypiekach, w których jajko dodaje wilgoci, na przykład w ciasteczkach. Awokado musi być zmiksowane na gładko.

Aquafaba - woda z ciecierzycy
3 łyżki aquafaby = 1 jajko
Aquafaba - kombinacja łacińskich słów aqua (woda) i faba (fasola) - to płyn z fasoli w puszce lub pozostały po gotowaniu fasoli. Jest to prawdopodobnie najbardziej niesamowity wegański substytut jajek. Ciecierzyca w puszce, czarna fasola, fasola, soczewica - pozostały po odsączeniu płyn w puszce to płynne złoto zastępujące jajka.
Aquafaba jako zamiennik jajek może być użyta do przygotowania majonezów, musów i bezy.